Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kuba je zodpovědná za akustické útoky na 22 diplomatů, zlobil se Trump

Autor: ČTK, mah - 
16. října 2017
23:24

Útoky, které 22 Američanům způsobily poškození nebo ztrátu sluchu i poškození mozku, mají je podle amerického prezidenta Donalda Trumpa společného viníka. Je za ně zodpovědná Kuba, míní Trump. Prezident to oznámil na tiskové konferenci v Bílém domě, informovala agentura AP. Spojené státy z velvyslanectví už dříve stáhly personál, který není nezbytný.

„Skutečně si myslím, že Kuba je zodpovědná,“ řekl Trump k útokům, které označil za „velmi neobvyklé“. Prezident neupřesnil, zda si myslí, že útoky Havana sama spáchala, nebo za ně jen nese odpovědnost, protože se staly na kubánském území.

Americká vláda už dříve uvedla, že Kuba nese odpovědnost za bezpečí amerických diplomatů v zemi, Havanu z útoků ale neobvinila. Personální šéf Bílého domu John Kelly řekl minulý týden, že je přesvědčený, že Kuba mohla útokům zabránit.

Při záhadných útocích utrpělo újmu 22 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po poškození mozku či nevolnost. Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti. Zdravotní potíže podobného charakteru ohlásilo i několik kanadských diplomatů.

USA v reakci na útoky na počátku října vyhostily 15 kubánských diplomatů z velvyslanectví ve Washingtonu.

Zmrazené vztahy oživil až Obama

Washington a Havana mají komplikované diplomatické vztahy, které v roce 2015 z iniciativy tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy byly po více než půlstoletí obnoveny. Jeho nástupce Trump má ale ke kubánskému režimu výrazně rezervovanější postoj a částečně zvrátil některé vstřícné kroky Obamovy vlády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi