Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jednání o brexitu musí zrychlit, shodla se na večeři Mayová s Junckerem

Autor: ČTK, mah - 
16. října 2017
22:15

Jednání o vystoupení Británie z Evropské unie by mělo zrychlit. Shodla se na tom britská premiérka Theresa Mayová s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem na pracovní večeři v Bruselu. Jednání bylo podle jejich společného prohlášení přátelské a konstruktivní.

Mayová a Juncker „posoudili pokrok, kterého se zatím podařilo dosáhnout v jednání o článku 50, a shodli se na tom, že toto úsilí je v nadcházejících měsících třeba zvýšit,“ stojí v prohlášení. Článek 50 Lisabonské smlouvy popisuje proceduru, která má být spuštěna v případě zájmu kteréhokoli člena Evropskou unii opustit.

Dnešní schůzka Mayové s Junckerem se uskutečnila krátce po varování vyjednávače EU Michela Barniera, že v jednání o brexitu zatím nebylo dosaženo dostatečného pokroku. Za důvod „blokády“ Barnier označil finanční otázky.

EU trvá na tom, aby Británie před odchodem z Unie uhradila své finanční závazky. Hovoří se o částce 60 až 100 miliard eur (1,5 až 2,6 bilionu korun). Londýn požadavky považuje za přehnané a platit zatím odmítá.

Mayová před odjezdem z Londýna do Bruselu telefonicky hovořila s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Britský ministr zahraničí Boris Johnson jednání premiérky s Junckerem komentoval slovy, že je třeba „začít vážnou konverzaci o nových vztazích, o hlubokém a zvláštním partnerství“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi