Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Rusko prý tajně financuje Tálibán. A dodává mu palivo za více než 50 milionů

Autor: ČTK, deb - 
16. října 2017
23:20

Rusko posílá každý měsíc islamistickému hnutí Tálibán do Afghánistánu cisterny s pohonnými hmotami v hodnotě 2,5 milionu dolarů (54,6 milionu korun). Tvrdí to aspoň britský deník The Times, který cituje pokladníka Tálibánu. Jeho jméno ale nezmiňuje.

Dodávky paliva, které Rusko údajně posílá přes Uzbekistán posledních 18 měsíců, proudí k firmám pracujícím pro Tálibán. Společnosti následně pohonné hmoty prodávají „obchodníkům v Kábulu“ a zisky předávají přímo velitelům hnutí, píší The Times.

„Od Rusů přijímáme peníze neradi, ale v této fázi džihádu (svaté války) je to pro nás nutnost,“ prohlásil podle listu The Times pokladník Tálibánu, který se stará o finanční záležitosti několika velitelů hnutí v jedné z afghánských provincií.

Podobná obvinění vznášejí již déle afghánští a američtí vojenští velitelé. Američtí generálové Moskvu obviňují, že úmyslně maří americkou misi v Afghánistánu. Ruští politici tato obvinění odmítají a také hnutí oficiálně prohlašuje, že žádnou pomoc z Ruska nedostává.

„Mají tři cíle: porazit teroristickou organizaci Islámský stát, mařit snahy afghánské vlády podporované Spojenými státy a škodit NATO,“ řekl o údajné činnosti Rusů vysoký poradce takzvané kvétské šúry, nejvyššího vedení Tálibánu v Pákistánu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 18. října 2017 08:20 )

Talibán - kdopak jej asi stvořil? Ovšem pokud zde budou zoufalci typu "tgbg" je zbytečné něco vysvětlovat

tgbg ( 17. října 2017 07:24 )

Samozřejmě, že Rusko, světový terorista č.1 Taliban založil,(stejně jako Islámský stát) vyzbrojuje a podporuje. Rusko je říše zla a my s ním máme dlouholeté zkušenosti jako s krvelačným okupantem a drancovačem.

Zobrazit celou diskusi