Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ničivá bouře udeřila na Britské ostrovy: Zavřené školy a varování před kolapsem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
16. října 2017
11:14

Ke břehům britských ostrovů se přiřítila tropická bouře Ophelia. Zasáhla již jihozápadní Irsko. Silný vítr tam vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení. Bez elektřiny se ocitlo asi 5 000 lidí, informovala tamní policie. Meteorologové rovněž vydali varování pro Skotsko, Wales a severní Anglii.

Irská policie vyzvala motoristy a cyklisty, aby vůbec nevyjížděli, pokud to není nezbytně nutné. Lidé by se podle ní neměli raději vydávat k pobřeží, protože to může být nebezpečné. Poryvy větru mohou dosáhnout až rychlosti 150 kilometrů v hodině.

Nejvyšší pohotovost a zavřené školy

Irská vláda už dříve vyhlásila nejvyšší stupeň pohotovosti v několika okresech na západě země. Vláda uvedla do pohotovosti armádu. Ophelia se předtím přehnala Atlantikem jako hurikán, cestou k evropskému pobřeží ale zeslabila na bouři.

V Irsku padlo rázné doporučení, aby se uzavřely všechny vzdělávací instituce, vláda nařídila i další opatření. Meteorologická stanice Met Éireann varovala, že Ophelia s sebou přinese prudký a ničivý vítr a silné bouře.

„Ophelia by se měla přehnat nad Irskem během pondělního dne. Západní a následně i další oblasti čekají prudké nárazy větru a bouře. Nejohroženější jsou západní a jihozápadní části, odpoledne bude zasažen i východ země. Přívalové deště by mohly zapříčinit bleskové záplavy,“ prohlásil mluvčí Met Éireann.

Dnes ráno bylo oko bouře vzdáleno 300 kilometrů od jihozápadního pobřeží Irska, síla větru byla 70 kilometrů za hodinu. Přes noc zeslábla z hurikánu první kategorie na tropickou bouři. Podle všeho by mohla být situace tak závažná, jako když v roce 1961 zasáhl Irsko hurikán Debbie, který připravil o život 18 lidí.

Omezení na moři i ve vzduchu

Joanna Donnelyová z Met Éireann sdělila divákům kanálu RTE, že Irsko nezasáhnou „pozůstatky hurikánu, ale silný hurikán“. Kvůli bouři byla přerušena také trajektová doprava mezi Dublinem a Holyheadem, stejně tak mezi Belfastem a Liverpoolem.

Tropická bouře se prohání nad Irskem:

Mluvčí letišť v Dublinu a Shannonu vyzvali pasažéry, aby sledovali aktuální informace o jejich letech. Jednotky irské armády jsou připraveny pomoc s evakuací obyvatel při případných záplavách.

Také Brity varují před výpadky proudu

Británie pro některé oblasti vyhlásila na pondělí a úterý nižší – žlutý stupeň pohotovosti. Meteorologická služba varovala svoje občany, že v pondělí dorazí tropická bouře k severním a západním oblastem Anglie, jižním částem Skotska a Severního Irska. Letos je to 30 let od doby, kdy Velkou Británii zasáhla Velká bouře, který si vyžádala 22 obětí. Britská vláda a meteorologové vydali mnoho upozornění.

Obyvatelům bylo doporučeno, aby přivázali k zemi svůj zahradní nábytek a aby dávali pozor na poletující suť. Taktéž jim kladli na srdce, aby se připravili na výpadky proudu a možný kolaps dopravy.

Jižní a východní části Anglie se potýkají s teplotními výkyvy, v některých oblastech až nad 24 °C. „Existuje dost velká pravděpodobnost, že bouře zapříčiní výpadky proudu a telekomunikačního signálu, prosíme občany, aby nepanikařili. Pozor na úrazy způsobené poletující sutí, jako jsou střešní tašky,“ oznámil šéf Meteorologické služby Steve Ramsdale.

sores ( 16. října 2017 14:21 )

Pokud by taková přírodní pohroma přišla k nám, tak už se Česko z toho nikdy nevzpamatuje!! Teprve by se ukázalo co jsme za verbeš a žebrotu,samozřejmě mimo politiků a zlodějů těch se netýká vůbec nic.

Zobrazit celou diskusi