Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sonická zbraň, nebo psychická porucha: Co stojí za útoky na americký úřad na Kubě?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. října 2017
20:54

Dosud nevysvětlené sonické útoky poškodily zdraví více než dvou desítek diplomatických pracovníků amerického velvyslanectví na Kubě. Koncem září Spojené státy kvůli těmto incidentům stáhly z velvyslanectví na Kubě veškerý personál, který není nezbytný. Zatím nebyla nalezena žádná zbraň, která by za útoky stála. Agentuře Associated Press se podařilo získat záznam zvuku, který zaměstnancům způsobil zranění.

Neurologové se však domnívají, že za útoky by mohla stát masová hysterie nebo psychosomatické poruchy. Podle nich by se nejednalo o nic neobvyklého, zaměstnanci pracují v extrémně stresovém prostředí a bylo jen otázkou času, kdy se to nějak projeví. Jeden z neurologů o incidentu promluvil s reportéry deníku Guardian. Upozornil je na to, že není schopen určit přesnou diagnózu bez toho, aby pacienty sám vyšetřil.

Podle příznaků, kterými byly například bolesti hlavy, závratě, ztráta sluchu nebo zvonění v uších, by se ale mohlo jednat i o psychosomatickou poruchu. „Je možné, že šlo jen o masovou hysterii,“ uvedl Mark Hallett z národní neurologického centra. Masová hysterie je velmi populární pojem, Hallett ale upozorňuje, že patří mezi psychosomatické poruchy. „Každá nemoc – i psychosomatická – je závažná a neměla by se podceňovat,“ dodává Hallett.

„Podle všech informací, které se ke mně dostaly, lze říct následující – skupinka zhruba dvaceti jedinců si začala stěžovat na bolesti hlavy a ztrátu sluchu. Jejich výpovědi jsou dost vágní a nemyslím si, že se jednalo o nějaký sonický útok. Pokud by se prokázalo, že se jedná o masovou hysterii, vztahy mezi Spojenými státy a Kubou by se mohly zase urovnat,“ prohlásil Hallett.

Poslechněte si nepříjemný zvuk, který měl zranit zaměstnance velvyslanectví USA na Kubě:

Tiskové agentuře Associated Press se včera podařilo získat záznam, který měl zaměstnancům amerického velvyslanectví na Kubě způsobit nepříjemná zranění. Není přesně jasné, co zvuk způsobilo: zda se jedná o úmyslný útok, nebo náhodu, nebo zda mají pravdu neurologové a stojí za tím nějaká psychosomatická porucha.

Britský neurolog Alan Carson uvedl, že psychosomatické poruchy vyvolá většinou nějaký podnět. Mohl jím být právě nepříjemný zvuk, který zaměstnanci velvyslanectví popisují jako škrábání nehtů na tabuli nebo cvrlikání tisíce cvrčků.

Ben Rhodes, poradce bývalého prezidenta Obamy, si nemyslí, že za zdravotními potížemi zaměstnanců stojí kubánská vláda. Prezident Donald Trump však proti Kubě zaujal velmi nepřátelský postoj.  Incident se stále prošetřuje, odborníci jsou zatím toho názoru, že žádná sonická zbraň neexistuje. Zůstává tedy jen vysvětlení, že na vině je psychogenetická choroba.

djaba ( 14. října 2017 12:43 )

 Klasický mikrofon dokáže snímat frekvence do 25 kHz ,protože lidské ucho vyšší kmitočty neslyší .Na měření by byla nutná speciální technika a tu jistě nepoužili .

Zobrazit celou diskusi