Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Potápěči našli pilu, kterou byla zřejmě rozřezána novinářka (†30) z ponorky

Autor: Darina Jíchová - 
13. října 2017
09:45

Dánští potápěči našli pilu, která byla pravděpodobně použita při vraždě švédské novinářky Kim Wallové (†30), oznámila ve čtvrtek dánská policie. Wallová zmizela v srpnu poté, co dělala rozhovor s vynálezcem Peterem Madsenem (46). Od té doby se vyšetřovatelům podařilo objevit její bezhlavé torzo, nohy a hlavu.

Pilu vylovili ze zátoky Køge, které se nachází jižně od Kodaně. Nacházela se na stejném místě, kde policisté nalezli bezhlavé torzo Wallové. „Pilu zkoumají naši forenzní technici, prověřují, zda se jedná o stejný nástroj, kterým bylo tělo rozřezáno,“ řekl policejní inspektor z Kodaně Jens Moller Jensen.

Wallová zmizela 10. srpna, naposledy ji viděli nastupovat na palubu Madsenovy amatérsky zkonstruované ponorky. Vynálezce byl obviněn z její vraždy, muž se ale brání, že to všechno byla strašlivá nehoda. Novinářka prý zemřela, když ji do hlavy zasáhl sedmdesátikilový poklop. Madsen vypověděl, že zpanikařil a její tělo hodil do moře, podle něj bylo vcelku. Muž je od 11. srpna ve vazbě.

Sexuální fantazie?

Minulý týden potápěči objevili hlavu Wallové, pitva ukázala, že na lebce nejsou žádné fraktury, které by potvrzovaly Madsenovu verzi událostí. „Lebka nenese žádné stopy po zásahu tupým předmětem, nebyly nalezeny žádné fraktury,“ stojí ve zprávě soudního lékaře. Nalezení hlavy bylo pro policii klíčové, podle pitvy trupu se totiž nedala určit příčina smrti. Na těle ale byly četné řezné rány, včetně zohavení jejích genitálií.

Prokuratura věří, že Madsen Wallovou zabil. Podle nich byla vražda součástí jedné z jeho sexuálních fantazií, potom její tělo rozřezal a zohavil. Vyšetřovatelé mezi Madsenovými věcmi zajistili harddisk s nahrávkami, na kterých byly ženy mučeny, páleny za živa a následně rozsekány. Žaloba videa považuje za autentická.

Madsen odmítá s policií spolupracovat, sdělil na tiskové konferenci žalobce Jakob Buch-Jepsen. Dánské i švédské úřady mezitím prošetřují všechny nevyřešené případy, které zahrnují rozřezaná těla žen. Hledají spojitosti s Madsenem.

„Svět potřebuje více statečný žen jako Kim“ 

Wallová pracovala jako novinářka na volné noze, psala většinou z New Yorku nebo Číny, její články nejčastěji publikovaly noviny New York Times nebo Guardian. Tento týden se ve středu na kolumbijské univerzitě konal vzpomínkový obřad, který uspořádala její rodina, přátelé a kolegové.

„Vždycky jsme se o ni báli, sama cestovala vlakem po celé Číně, na motorce projela Barmu, dívky v Severní Koreji učila, jak si správně nalakovat nehty,“ řekla Ingrid Wallová, matka novinářky. Svět potřebuje více statečný žen, jako byla naše Kim. Ženy, které se nebojí postavit se za slabší, které chtějí z našeho světa udělat lepší místo pro život,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Monikay ( 13. října 2017 10:41 )

Je neuvěřitelné že si vybere tak nápadnou oběť, s níž je sám v ponorce... Asi prostě chtěl překročit už všechny hranice... s představou že se z toho nějak vylže. Zasloužil by si taky mučit, než umře.

Zobrazit celou diskusi