Drahé máslo ničí i tradiční croissanty. Pekař z Nice je chce zachránit

Autor: ČTK,ula - 
13. 10. 2017
07:30

Zachránit řemeslný croissant se snaží jeden pekař z jihofrancouzského města Nice. Vyzval proto k vytvoření speciálního označení původu, které spotřebitelům zaručí, že tradiční zavinutý rohlík byl vyroben na místě, z mouky bez přídavných látek a z kvalitního másla. Patrně až 85 procent croissantů, které si dnes Francouzi kupují, je přitom vyrobeno průmyslově, napsal na svém webu britský deník The Daily Telegraph.

Šestačtyřicetiletý Frédéric Roy provozuje malé pekařství poblíž slavného pobřežního korza Promenade des Anglais (Anglická promenáda). Nynější croissanty podle něj „stojí za houby“. „Vypadají bídně a nejsou chutné. Nedobrý croissant vrhá špatné světlo na naše národní dědictví,“ řekl Roy.

Margarín do croissantu nepatří

Dobrý croissant by podle něj neměl v žádném případě obsahovat margarín, být zmrazený a posléze znovu rozpečený. „Na pravý croissant je dnes paradoxně snazší natrefit v Los Angeles než ve Francii. Přitom je to pilíř naší gastronomie, uvedl pekař, jenž roky pracoval v Americe. Na mrzkou kvalitu croissantů má podle něj vliv také raketově rostoucí cena másla v uplynulých měsících.

Bitka v supermarketu: Češi se „servali“ o zlevněné máslo, podívejte se:

Video Bitka v supermarketu: Češi se „servali“ o zlevněné máslo, podívejte se - Pavel Daněk

Zákazník podle Roye nemá šanci zjistit, jestli jí průmyslově vyrobený rohlík nebo místní produkt. Jen 15 procent pekařství, která se označují za řemeslná, prodává své vlastní croissanty, tvrdí pekař.

Upečte si ciabattu: Italský pekař vám ukáže jak!

Video Upečte si ciabattu: Italský pekař vám ukáže jak! - Alice Rossi

Podpora od politiků

Minulý měsíc proto poslal dopis francouzskému premiérovi Édouardu Philippeovi. Upozorňoval v něm, že ve Francii tolik hýčkané pečivo se nachází „před vyhynutím“. Netušil přitom, jaký bude mít jeho iniciativa ohlas. Z dopisu citoval národní tisk a lidé Royovi vyjadřovali podporu na sociálních sítích. Poslanec Éric Ciotti, zvolený za department Alpes-Maritimes, kde Nice leží, slíbil, že se za záchranu croissantu osobně zasadí.

Roy soudí, že croissant by se měl dočkat stejného zacházení jako bageta. Jako „tradiční bageta“ může být totiž od roku 1993 označováno pouze pečivo vyrobené z tradiční mouky bez aditiv. Pekař z Nice nepochybuje, že spotřebitelé budou ochotni si za kvalitní rohlíček připlatit.

Doporučujeme

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Další videa
Články odjinud