Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přítelkyni Čecha v Rakousku hrozili přistěhovalci znásilněním. „Nedostali by ani pokutu,“ říká

Autor: jer - 
10. října 2017
16:25

Nepříjemná příhoda se stala Čechovi žijícímu v Rakousku. Fotograf Tomáš Busek (34) s přítelkyní se chtěli opalovat u jezera nedaleko Vídně. Po chvíli slunění je oslovila skupina „vousatých mužů tmavší pleti“. Jeho přítelkyni vyzvali k zahalení. Mohli by prý „nad sebou ztratit kontrolu a přítelkyni znásilnit“. Busek v rozhovoru pro Týden.cz zdůraznil, že kdyby na muže zavolal policii, nedostali by ani pokutu. Celý incident natáčel na telefon.

„Protože u toho jezera jako vždycky skoro nikdo nebyl, přítelkyně se svlékla do kalhotek a já do slipů. Chtěli jsme se opalovat a vykoupat,“ řekl Busek. Najednou se prý objevilo „šest vousatých mužů tmavší pleti“, kteří špatnou němčinou začali vyhrožovat jemu a jeho přítelkyni.

„Pokud se neoblékne, můžeme nad sebou ztratit kontrolu a přítelkyni znásilnit,“ řekli. Její nahota je prý pohoršovala. Nakonec k žádné eskalaci konfliktu nedošlo. Možná i kvůli tomu, že Busek celý incident natáčel na mobilní telefon. Video zveřejnil přibližně o dva měsíce později na Facebooku.

Nedostali by ani pokutu

Pár incident nenahlásil na policii. Podle Buska by policie přijela na místo nejdříve za půl hodiny a muži by nedostali ani pokutu. „To se v Rakousku prostě stává. Policisté řeknou, že to ti cizinci tak nemysleli, že se jen vyjadřují tak, jak jsou zvyklí z domova,“ řekl Busek. Nedaleko sporu se prý nacházelo několik Rakušanů. Ti se ale otočili, aby se do něčeho nezapletli. Podle Buska je to v Rakousku běžné.

Policie případ vyšetřuje, někdo incident nahlásil na základě sdíleného videa. „Nebylo na můj popud. Někdo podal trestní oznámení na základě mé nahrávky,“ řekl Busek.

Týden před volbami

V Rakousku se 15. října konají předčasné parlamentní volby. Tomáš Busek ale odmítá, že by úmyslně načasoval vydání videa, aby vyšlo necelý týden před nimi. „Vím, že to může znít divně, ale já prostě dřív neměl čas. Dva měsíce jsem se kvůli práci pohyboval v zahraničí, přijel jsem až nedávno,“ vysvětlil Týdnu. Ve videu navíc musel rozmazat obličeje zúčastněných, aby sám neporušil zákon. O spojení videa s volbami nepřemýšlel. Sám má i přes 20 let života v Rakousku české občanství a volit nemůže.

„Prostě jsem chtěl ukázat, že jsou tady lidé, kteří v Rakousku žijí třeba už třetí generaci, a přesto nejsou schopni se přizpůsobit místním zvyklostem a mravům. A snaží se, abychom se naopak my přizpůsobili jim. To přece nejde,“ zdůvodnil Busek, proč se nakonec rozhodl video přeci jen vydat. „Jsem v Rakousku dvacet let a vidím, že to je čím dál tím horší. Žijí tady lidé, které Rakousko přijalo, ale kteří zároveň Rakušany a jejich zvyky vlastně nenávidí,“ dodal.

Podle Buska žádná z politických stran v Rakousku neudělala nic pro zlepšení integrace přistěhovalců. Kdyby mohl v nadcházejících volbách volit, neučinil by tak. „To bych si musel založit svou vlastní stranu,“ řekl a dodal: „Nejsem rasista ani xenofob. Ale domnívám se, že ten, kdo přijde do Rakouska, se prostě musí integrovat, přizpůsobit místním zvykům.“