Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zákaz burek v praxi: Rakušan si oblékl kostým žraloka, policie mu „nasolila“ pokutu

Autor: Mii - 
10. října 2017
13:20

Jen týden poté, co v Rakousku začal platit kontroverzní zákaz burek, policie zadržela muže, který byl oblečen do kostýmu žraloka. Zahaloval mu hlavu, což nový zákon zakazuje. V pondělí o tom informovala rakouská média. Muž, jenž propagoval obchod s elektronikou McShark, si kostým odmítl sundat s tím, že jen dělá svoji práci. Policie mu nakonec udělila pokutu 150 eur (zhruba 3900 korun).

„Já tu pracuju, nic jiného nedělám,“ řekl maskot policii, píše místní deník Heute. Muže si najala reklamní agentura Warda Network, jež pro obchod s elektronikou McShark tvořila propagační kampaň. Že by s kostýmem mohl být problém, nikdo v agentuře netušil. „Nenapadlo by mě, že zákon zachází tak daleko, že si lidé na sebe nemohou ani obléknout kostým,“ sdělil deníku Eugen Prosquill, šéf společnosti.

Maskoti ale zasaženi jsou. Rakouský zákon na rozdíl od jiných evropských mutací nezakazuje specificky burky, ale zahalování obličeje. Z toho vyplývá, že je zakázáno cokoli, co člověku skryje obličej, takže nejen burka, ale třeba i zvířecí kostým.

Vágní popis zákona nicméně v zemi vyvolává zmatení. Deník Osterreich píše, že muže ve žraločím kostýmu zřejmě policii nahlásil někdo, kdo chtěl upozornit na absurditu nového nařízení. V Rakousku již navíc byly hlášeny případy, kdy policie zastavovala cyklisty a vyzývala je, ať si sundají z obličejů šátky.

Společnost Warda Network uvedla, že se proti pokutě nebude odvolávat. Policie k tomu dodala, že ji stejně nejspíš brzy stáhne. Sdělila také, že všichni lidé, kteří si chystají na nedaleký svátek Halloween kostým, se nemusí bát – kontrolováni nebudou.

Zákazy po celé Evropě

Zákony podobné tomu rakouskému se začaly v Evropě objevovat s přibývajícím počtem migrantů, kteří na starý kontinent přicházejí. Řada zemí o zákazu burek minimálně diskutuje, nebo jej zavedla na veřejných místech, jako jsou vzdělávající instituce a úřady. V jiných zemích zase vešel v platnost zákaz burkin, tedy muslimského dámského plaveckého úboru.

Zákaz má připravený i Německo. Vztahuje se zejména na burky a nikáb – závoj zakrývající celý obličej mimo očí. „Skrývání celého obličeje tu není vítané. Mělo by být zakázáno, ať už to jde prosadit, nebo ne,“ řekla loni kancléřka Angela Merkelová. Parlament zákaz schválil letos v dubnu.

Rakouský zákon se věnuje nicméně nejen zakrývání obličeje. Požaduje také, aby noví migranti navštěvovali výuku němčiny a rozuměli rakouské kultuře.

Pozdvižení v Saúdské Arábii: Dívka chodí po ulici v krátké sukni.

Video  Dívka chodí v krátké sukni a tričku po saúdské vesnici.  - twitter
Video se připravuje ...

vojjaksvejk ( 10. října 2017 19:21 )

To bude mela ADVENT A ČERTI V MARIAZELL musej je pozatýkat všecky ))))))

maxmiliankrall ( 10. října 2017 15:31 )

Zajímalo by mě, jak se budou chovat v zimě na sjezdovkách k lyžařům To bude pokut.

kuromrd ( 10. října 2017 13:39 )

polda mu měl dát gumoléčbu a pak nakopat do vajec, vola

sores ( 10. října 2017 13:34 )

Proč pokutu to je tedy diskriminace vůči bílé rase! Oni čmoudi mohou být celé zahalené až se jich člověk lekne a bílá rasa né??? Bílá rasa by se měla domluvit a chodit každý v jiné zahalené masce. Čmoudi mají své zákony přes které vlak nejede a nutí bílé aby se jim pdřídili ale oni nám NE!

Zobrazit celou diskusi