Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bratr vraha z Vegas v slzách: Snad měl nádor v hlavě, jinak máme problém

Autor: zst - 
8. října 2017
19:45

Ani týden po řádění Stephena Paddocka (†64) v Las Vegas není jasné, proč zabil 58 lidí. Policie prověřila stovky tipů, jasnou odpověď ale zatím nenašla. Netuší ani jeho mladší bratr Eric, který v rozhovoru s novináři přiznal, že doufá, že lékaři při pitvě objeví bratrovi nádor na mozku. Jen ten by prý mohl podle bratra jeho čin ospravednit.

Desítky let hromadil střelec z Vegas zbraně a munici. Žil tajemný život, který se policii zřejmě už nepodaří zcela zrekonstruovat. Zda a jak dlouho se chystal na podobný útok, během kterého zastřelil téměř 60 lidí, tak zůstane zřejmě bez odpovědi. Co ho k tomu vedlo, neví ani jeho nejbližší.

„Steve si hlídal své soukromí. Zřejmě proto je těžké najít nějaký motiv,“ řekl k incidentu jeho mladší bratr Eric. Nedokáže pochopit, proč střílel do fanoušků country, když tuto hudbu sám poslouchal.

Útok je podle Erica Paddocka kvůli absenci motivu ještě více znepokojivý. Neexistují totiž zatím v tomto směru žádné stopy. „To je to, čeho se teď všichni nejvíc obávají, pokud byl tohle Steve schopen udělat. Doufám ksakru, že najdou během pitvy nějaký nádor v jeho hlavě nebo něco. Protože pokud se tak nestane, jsme všichni v opravdových problémech,“ dodal bratr střelce se slzami v očích.

Eric má přitom vlastní teorii, proč jeho sourozenec spáchal nejkrvavější střelecký útok v dějinách USA. „Něco strašlivého se mému bratrovi stalo. A cokoli to v jeho hlavě bylo, donutilo ho to tímto způsobem překročit hranice,“ míní. Jedinou útěchu nachází v tom, že jeho bratr poslal před masakrem 100 tisíc dolarů (2,2 milionu korun) své přítelkyni na Filipíny, aby byla zabezpečena. „Zatímco se Steve stále více nořil do tohoto pekla, chtěl se o Marilou postarat,“ dodal.

Milionář se zálibou v kasinech

Paddock byl milionářem se zálibou v kasinech. Za své nejbližší podle přítelkyně i bratra utrácel velké peníze, stejně jako za hraní. Byl nejstarším ze čtyř synů bankovního lupiče se samopalem, jak otce popsal Eric Paddock. Vychovávala je tak pouze matka. Otec byl klasifikován jako nebezpečný psychopat se sebevražednými tendencemi, dvakrát z vězení utekl. Zemřel před několika lety.

Experti se většinou shodují, že Steven Paddock není typickým pachatelem podobných činů. Svůj čin však měl patrně dobře naplánovaný. „Věděl, co chce udělat. Věděl, jak to chce udělat, a nezdá se, že by měl vůbec nějaký plán útěku,“ řekl agentuře AP někdejší psycholog FBI Clint Van Zandt.

Česká pokojská: Ukrýt zbraně nebyl problém

Česká pokojská Kateřina Jáchymová pracovala v hotelu Mandalay Bay i v den, kdy Paddock z 32. patra vraždil náhodně vybrané lidi. Personál má prý zákaz otevírat skříně nebo zavazadla hostů, proto podle ní nebylo obtížné zbraně v pokoji schovat. Paddock se ubytoval už 6 dní před střelbou a do kasina prý jezdil často a utrácel tam mnoho peněz, řekla Češka pro idnes.cz.

„Většinou pracuji mezi 30. a 34. poschodím. Od střelby je 32. poschodí zavřené, takže tam nikdo nemůže. Tento týden jsem například pracovala pod a nad tímto poschodím,“ řekla v rozhovoru.

Smutek v Las Vegas Smutek v Las Vegas | ČTK

„Bylo to v neděli, to běžně pracuji od devíti do pěti, takže jsem odcházela kolem šesté domů,“ popsala pokojská, která v hotelu pracuje od ledna, den střelby. „Měli jsme v hotelu ubytovaných plno lidí, kteří šli na ten koncert. Viděla jsem spoustu lidí oblečených v těch (country) botách a kloboucích a z okna jsem pozorovala, jak se tam lidé shromažďují. V televizi pak o střelbě informovali až tak kolem jedenácté,“ doplnila.

Poslední kamery jsou ve výtahu a pak už nevědí, kdo jde do jednotlivých pokojů. Teď říkali, že to budou muset změnit. Bezpečnostní rámy v hotelu nejsou, když někdo přijde, není nijak kontrolován. Ani teď hotel nepřidal žádná nová bezpečnostní opatření,“ řekla k vývoji situace.

Tesař vyrobil obětem bílé kříže

Tesař v důchodu z oblasti Chicaga Greg Zanis vyrobil obětem bílé kříže, které jsou v USA typické pro padlé vojáky. „Tato řada křížů bude připomínat závažnost toho, co se zde odehrálo. Více než čísla a obrázky na papíru,“ komentoval své rozhodnutí řemeslník. Kříže stojí nedaleko známé cedule Vítejte v Las Vegas.

Smutek v Las Vegas Smutek v Las Vegas | ČTK

Není to poprvé, co daruje kříže na místa, kde se stala tragédie. Loni je vyrobil pro Orlando a další města. Začal s tím v roce 1996, kdy našel tělo svého tchána, kterého někdo střelil do hlavy. Poté vyrobil první kříž.

Zobrazit celou diskusi