Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Separatisté chtějí nový stát i na jihu Brazílie. Lidé už hlasovali v referendu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. října 2017
15:15

Voliči ve třech státech na jihu Brazílie v neformálním referendu hlasovali o tom, zda se chtějí od země odtrhnout a vytvořit nový stát. Podobně jako ve Katalánsku, které se snaží oddělit od Španělska. Informoval o tom v neděli zpravodajský web BBC. Brazilská ústava s případným rozdělením země nepočítá a jen málo Brazilců si myslí, že separatisté uspějí.

Referendum zorganizovalo hnutí O Sul é o Meu País (Jih je mou zemí) ve více než 1000 obcí ve státech Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná. Mluvčí hnutí Celso Deucher doufá, že se pro nezávislost podaří získat tři miliony hlasů.

Voliči ve městě Curitiba, metropoli státu Paraná, místním médiím řekli, že je zklamala federální vláda a korupční skandál, který se dotýká špiček politiky i prezidenta země Michela Temera a obchodu. Jiní voliči si stěžují, že se na brazilský jih vrací jen málo z daní, jimiž region přispívá do společné kasy.

„Šest nebo sedm států nad námi (na severovýchod) dohromady nezaplatí na daních jako tři státy na jihu. Proporčně mají stejný počet hlasů jako Rio Grande do Sul, Santa Catarina a Paraná,“ řekl Paulo Mauricio Acquarole.

Třebaže v úspěch separatistického hnutí věří v Brazílii jen málokdo, hlasování je jen jedním z mnoha projevů zlosti, již voliči k federální vládě chovají, napsala BBC.

Vláda si podle nich nedokáže poradit s vlnou násilí v zemi ani zvrátit nejhorší hospodářskou recesi za více jak sto let. Korupční skandál podle analytiků podryl důvěru ve vládnoucí třídu a výsledky voleb, které se budou konat příští rok, jsou otevřené.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi