Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Bomby v metru i na Times Square? ISIS chystal v New Yorku „nové 11. září“

Autor: jer, ČTK - 
7. října 2017
19:25

Americké bezpečnostní složky loni odhalily chystaný útok teroristické organizace Islámský stát (ISIS) na město New York. Terčem se měla stát křižovatka Times Square a metro. Jeden ze zatčených atentátníků údajně řekl, že chtěl uskutečnit „nové 11. září“. Detaily o chystané akci úřady zveřejnily v pátek, kdy proti třem zatčeným vznesly obvinění, informoval v sobotu internetový server BBC.  Vše se podařilo díky skrytému agentovi FBI.

Jeden zatčený muž s kanadským občanstvím, Abdulrahman El Bahnasawy (19), žije ve Spojených státech, druhý Talha Haroon (19) s americkým pasem v Pákistánu a třetí Russell Salic (37) na Filipínách.

Údajně mezi sebou komunikovali pomocí chatu. Mezi ně se infiltroval skrytý agent FBI, který předstíral, že podporuje ISIS. Trojice chtěla útok provést během ramadánu (období od června do července) v roce 2016.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti měli v plánu nechat v metru a na Times Square vybuchnout bomby a střílet na návštěvníky koncertů. Inspirací jim byl útok v pařížské koncertní hale Bataclan a teroristické útoky v belgickém metru. Americké úřady požádaly o vydání dvou mužů, kteří se nacházejí mimo USA.

New York se stal terčem teroristických útoků 11. září 2001, zahynulo při nich téměř 3000 lidí. V roce 2010 byl zmařen jiný chystaný bombový útok na Times Square, jeho organizátor byl odsouzen na doživotí.

Letos v květnu na Times Square zaútočil Richard Rojas (26). Vjel autem do skupiny lidí, jednu dívku zabil a dalších 22 osob zranil. Útočník byl údajně psychicky narušený. Prý ho k útoku navedly hlasy v hlavě a při činu chtěl zemřít.

Video  New York krátce po útoku: Řidič najel do davu lidí na Times Square  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...