Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Další rána pro Mayovou. Brexit s dvouletým odkladem jí Němci a Francouzi asi odmítnou

Autor: zst - 
7. října 2017
18:50

Německo a Francie zřejmě rázně odmítnou dvouleté přechodné období odchodu Británie z Evropské unie. Pokud se tato informace potvrdí, bude to pro britskou premiérku Theresu Mayovou zřejmě velká prohra. Společně se západoevropskými velmocemi to totiž zřejmě odmítne i zbytek unijních členů. Mayová, která oslabila po volbách, které sama vyvolala, podle britského deníku Financial Times utrpí další „ránu“.

Mayová sebejistě hovořila v posledních rozhovorech a projevech o potřebě dvouletého přechodného období po odchodu Velké Británie z Evropské unie. Argumentovala třeba tím, že se její země nehodlá svým odchodem z EU zbavovat závazků ohledně zachovávání mezinárodní bezpečnosti. Změkčení mělo být podle ní výhodné pro obě strany. Jenže podle deníku Financial Times se tak nejspíš nestane.

Nejsilnější státy Evropské unie zřejmě nemíní návrh Mayové akceptovat a jsou dokonce připraveny na veto. Mayová se přitom snažila zahrát především na partnerskou notu. „Lidé budou nadále moci přicházet a pracovat v Británii. Bude ale existovat registrační systém jako nezbytná příprava nového režimu,“ říkala premiérka například.

Klíčový projev Mayové narušil komik, který jí přinesl výpověď. Podívejte se:

Video  Projev Theresy Mayové narušil komik: „Ven s ním,“ křičeli lidé  - Twitter
Video se připravuje ...

Nezdar Mayové by mohl ještě více zablokovat už tak složitá jednání, která se kolem odchodu Británie vedou. Za představami premiérky o odchodu země z EU totiž podle ministra zahraničí Borise Johnsona stojí celá vláda. Právě on byl před loňským referendem jednou z hlavních tváří kampaně za odchod ostrovního království z evropského bloku.

Německo a Francie podle deníku čekají na to, až budou s Británií vypořádány všechny finanční závazky, teprve pak jsou tyto ochotny o přechodném období jednat. Vyplynulo to ze setkání hlavního evropského vyjednavače brexitu Michaela Brniera se zástupci Sedmadvacítky.

Británie argumentuje tím, že je složité závazky přesně určit, když není jasné, jak budou vypadat vzájemné obchodní podmínky. Mayová si představovala, že by Spojené království zůstalo členem jednotného trhu do roku 2021 a do té doby také platilo své příspěvky jako doposud.

V týdnu už německé podnikatelské asociace varovaly své členy, aby se připravily na „velmi tvrdý brexit“, který by znamenal, že po odchodu Británie nebudou nastaveny žádné obchodní podmínky s Evropskou unií. To by vedlo k okamžitému zvyšení cel na automobily a další zboží, včetně možnosti celních kontrol a obrovských kolon v Doveru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lesnismes ( 8. října 2017 07:19 )

Jakej czech-xit? To si v cesku preje jenom stado disinformovanych a nevzdelanych hlupaku nebo vych-cany zahnedli prevazne mentalne postizeni "politici" jdouci za moci s vizi vysachovat velmi potrebny dohled EU nad mistni bezohlednou mafii.Frau Merkel na vas nackove.

lesnismes ( 7. října 2017 20:01 )

Kez by se ta zla carodejnice nemohla mesic vys-rat.

Zobrazit celou diskusi