Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Vše nejlepší a sbohem,“ volal dav odpůrců Putina. Demonstranty zatkla policie

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. října 2017
20:16

Ruská policie zatýká účastníky dnešních nepovolených demonstrací na podporu uvězeného opozičního předáka Alexeje Navalného v Moskvě, v Petrohradu i na dalších místech Ruska. Podle agentury Reuters je zadržených zatím 132, nejméně deset v Petrohradu. Počet účastníků v centru metropole policie odhadla na asi sedm stovek, nezávislá média na několik tisíc. „Rusko bude svobodné“ a „Rusko bez Putina“, skandoval v Moskvě dav.

„Policisté zatýkají především lidi, kteří přišli na Puškinovo náměstí s letáky,“ líčila agentura Interfax zahájení zásahu policie a dodala, že náměstí je obklopeno policejními auty, obrněnými vozidly Tigr a "antony", určenými k přepravě zatčených. Z policejních tlampačů zněly výzvy, aby se demonstranti rozešli a nepřekáželi dalším občanům.

Podle serveru newsru.com část demonstrantů přešla od Puškinova pomníku až na Manéžní náměstí před Kremlem. „Vše nejlepší a sbohem“, pokřikovali lidé na adresu prezidenta Vladimira Putina, který dnes slaví 65. narozeniny. Později policie cestu tímto směrem přehradila, uvedl zpravodaj listu Kommersant, který počet demonstrantů odhadl na 2500.

Jeden z protestujících nesl v davu ručně vyrobený transparent, na němž je vyobrazen Putin, který sedí na hromadě bankovek a na hlavě má posazenou korunu. Obrázek doprovází nápis: „Všechno nejlepší k narozeninám, zlodějíčku!“

Jiní demonstranti třímali ruské vlajky, kopie ruské ústavy či transparenty citující právo účastnit se protestních akcí. Objevily se i žluté nafukovací kachny v ironické narážce související s tím, že Navalnyj obvinil premiéra Dmitrije Medveděva z vlastnictví okázalé nemovitosti s kachní farmou. Medveděv to popřel jako politicky motivovaný nesmysl.

Agentura Reuters napsala, že v Moskvě policisté krátce zadrželi několik lidí, ale proti nikomu nebylo vzneseno obvinění. Podle neziskové monitorovací skupiny OVD-Info ale jinde, v 25 městech, bylo již zatčeno celkem 132 lidí.

V Putinově rodném Petrohradě se k podpoře Navalného sešlo kolem 1500 stoupenců opozice. Shromáždili se na velkém veřejném prostranství, z něhož se pak vydali na pochod po hlavní třídě za skandování „Putin je zloděj“ a „Svoboda“.

Video  Oliver Stone zpovídá Putina! Jak to má s Trumpem? Falšoval americké volby?  - Prima ZOOM
Video se připravuje ...

Policie pozatýkala koordinátory akcí

V ruských městech se v sobotu lidé scházeli na demonstracích, aby podpořili prezidentskou kandidaturu Navalného. Ze 79 akcí úřady povolily jen 17, poznamenal newsru.com. K nepovoleným se počítají i akce v Moskvě a v Petrohradu, kde demonstrace vrcholí.

Vzhledem k časovému posunu první akce na východě země již skončily. V Chabarovsku podle webu ruského listu protestovalo několik desítek lidí. Ve Vladivostoku úřady překvapivě - asi kvůli demisi gubernátora - povolily uspořádat demonstraci hned na dvou místech. Před nádražím se sešlo asi 150 demonstrantů, kteří skandovali „Rusko bude svobodné“ a „Svobodu politickým vězňům“. V Kemerovu se sešlo 50-60 demonstrantů, přestože se radnice pokusila akci zabránit tím, že na dané místo poslala čistící vozy.

„Demonstranti požadují hlavně politické soupeření, tedy připustit k prezidentským volbám Alexeje Navalného a další kandidáty,“ napsal list Kommersant na svém webu.

Protesty se konaly také v Barnaulu, Komsomolsku, Togliatti, Ulan-Ude a v Čitě. Policie podle zpráv ze sociálních sítí zatýkala demonstranty v Iževsku, Južno-Sachalinsku a v Samaře, kde se na hlavním náměstí sešly asi tři stovky lidí, přestože demonstrace nebyla povolena.

V Krasnojarsku a Omsku se na povolených shromážděních sešly asi dvě stovky lidí. V Novosibirsku radnice akci nepovolila, ale i tak po Leninově náměstí pochodovalo asi 300 demonstrantů s vlajkami v rukou. V Jakutsku policie zadržela 15 demonstrantů. Podle nezávislých médií policisté zadrželi koordinátory z místních štábů Navalného kampaně například ve Stavropolu, Petrohradu, Krasnodaru, Rostově na Donu, Jakutsku, Permu a Tveru.

Navalnyj si odpykává trest

Sám Navalnyj si momentálně odpykává za mřížemi 20 dní za výzvy k nepovoleným shromážděním. Své uvěznění označil za narozeninový dárek Putinovi. Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Opozičník vede volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat v prezidentských volbách v březnu 2018 nemůže.

tgbg ( 8. října 2017 07:57 )

Putlerova demokracie. Mlácení a zavírání lidí do kriminálů. Sám Putler je jenom loutkou na provázku ruských oligarchů a mafie.

gabreta ( 7. října 2017 21:53 )

"Podle neziskové monitorovací skupiny OVD-Info ale jinde, v 25 městech, bylo již zatčeno celkem 132 lidí" Tak to vypadá, že kromě tý monitorovací "nezskový" skupiny, zatkli skoro všechny!! To se Sorosovi s kampaní moc nevede!!

lug70 ( 7. října 2017 21:20 )

To byl teda "dav" jako prase. I gay pochody v katolickém Polsku, kde bukvice nemají na růžích ustláno jsou početnější než Navalného demonstrace proti Putinovi ve 146 milionovém Rusku. Navalnyj je od usvědčeného zloděje a tuneláře žida Chodorkovského bílý kůň a oba jsou v žoldu žida Sorose. Navalnyj si pro Sorosovy prachy chodí jednou měsíčně osobně na US ambasádu aby finanční toky nešly elektronicky vystopovat, protože Soros a jeho neziskové mafie jsou pod drobnohledem ruského státu. Sorosovy pokusy o nějaký "majdan" jsou díky tomu teď předem odsouzeny k nezdaru, tak se Soros snaží přes své nohsledy v čele s Navalnym aspoň Putinovi okopávat kotníky.

steelheart ( 7. října 2017 20:42 )

navylnyj je pškná pakáž! zavřít až zčerná, parchant proamerickej prodejnej

hanka666 ( 7. října 2017 20:37 )

At se vám to líbí nebo ne, na Putina v Rusku zatím nikdo nemá. A takový zloděj Navalnyj a jeho kumpáni na tom nic nezmění.

Zobrazit celou diskusi