Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vzniká tábor až pro 800 tisíc uprchlíků. Míří sem muslimové z Barmy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. října 2017
18:40

Obrovský uprchlický tábor, který by měl pojmout až 800 tisíc lidí, se rozhodli postavit v Bangladéši. Rohingští muslimové utíkají z Barmy před náboženskými čistkami, jejich největším útočištěm je Bangladéš. Ministr pro přírodní katastrofy a krizový management Mohamad Kamal varoval, že země by se kvůli přílivu uprchlíků mohla dostat do problémů. 

Do Bangladéše denně z Arakanského státu přichází 2000 Rohingů, napsala agentura Reuters. Od 25. srpna, kdy se zde rozhořelo násilí, přišlo do Bangladéše zhruba 515 tisíc uprchlíků, uvedl v sobotu Joel Millman z Mezinárodní organizace pro migraci. Bangladéšská vláda se proto rozhodla v Kutupalongu vybudovat jednotný uprchlický tábor.

Dosud byli Rohingové rozmístěni po různých táborech po celé zemi. Kamal řekl, že nový tábor bude blízko hranic s Barmou a otevřen bude na konci října. Ne všichni bangladéšští ministři jsou ochotní uprchlíkům pomoci, podle ministra dopravy Obaidula Quadera jsou pro zemi „neúnosnou přítěží“. „Situaci si musí vyřešit Barma, tam ten problém začal a tam by měl skončit,“ řekl.

Šéf OSN zmínil „humanitární noční můru“

O situaci v Barmě už několikrát jednala i Organizace spojených národů. To, co se v zemi děje, se podle členů OSN nedá popsat jinak než etnické čistky. Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že nadešel čas, aby tato „humanitární noční můra“ skončila.

„Od těch, kterým se podařilo uprchnout, jsme obdrželi hrůzu nahánějící zprávy o tom, co si všechno v Barmě vytrpěli,“ uvedl. Rohingové patří mezi nejvíce perzekuovaný lid na světě. 

Koordinátor humanitární pomoci OSN Mark Lowcock připomněl, že OSN požaduje přístup k obyvatelstvu v Arakanském státě na severu Barmy, aby zdejším Rohingům mohli poskytnout pomoc. Nynější situaci organizace pokládá za „nepřijatelnou“.

„Příliv uprchlíků z Barmy se ještě nezastavil, v Barmě jsou stále stovky tisíc Rohingů a chceme být připraveni, pokud dojde k dalšími exodu,“ uvedl, aby dodal: „Půl milionu lidí se nesebere a neuteče ze země jen tak.“ Koordinátor humanitární pomoci OSN dále zmínil, že v „nadcházejících dnech“ pojede do Arakanského státu skupina vysoce postavených pracovníků OSN.