Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hurikán Nate míří k USA a Mexiku. V New Orleans už začala evakuace

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
7. října 2017
11:50

Tropická bouře Nate při postupu k Mexiku a státům na jižním pobřeží USA zesílila na hurikán. Meteorologové očekávají, že americkou část Mexického zálivu zasáhne tento víkend a na některých místech úřady již nařídily evakuace, informovala v sobotu agentura AP.

Ve státech Louisiana, Mississippi a Alabama byl vyhlášen stav nouze a obyvatelé pobřežních oblastí Louisiany dostali nařízeno, aby opustili své domovy.

„Nikdo by neměl tuto bouři podceňovat,“ varoval v pátek guvernér Louisiany John Bel Edwards a připomněl, že si vyžádala už více než dvacítku životů, a vyhlásil stav ohrožení pro celý stát. Podle předpovědí největší nebezpečí bude představovat vichřice a vysoké vlny, neočekávají se extrémní srážky. Hurikán provází vítr o rychlosti téměř 130 kilometrů v hodině a očekává se, že nad Mexickým zálivem ještě zesílí.

V minulých dnech bouře Nate zasáhla Kostariku a Nikaraguu a Honduras, kde zabila nejméně 28 lidí. Podle agentury AFP 13 mrtvých hlásí Nikaragua, deset Kostarika, tři Honduras a dva Salvador. Místní záchranáři stále pátrají po několika desítkách lidí. Živel také způsobil záplavy a sesuvy půdy, strhnul mosty a zablokoval řadu silnic.

„Musíme být připraveni na vše“

Meteorologové očekávají, že hurikán zasáhne New Orleans v neděli. Bude to třetí hurikán, který v posledních šesti týdnech řádil ve Spojených státech. Starosta města Mitch Landrieu nařídil povinnou evakuaci několika městských čtvrtí a od čtvrtka platí stav ohrožení.

„Zatím jsme se soustředili na ty části, které jsou vně protipovodňových bariér,“ řekl Landrieu. Obyvatelé by měli evakuaci uspíšit a do sobotní půlnoci tamního času by měli vyklidit ohrožené části. Evakuaci řídí místní hasiči. „Když budeme dobře informovaní, připravení, měli bychom být v pořádku. Bezpečí našich obyvatel je na prvním místě,“ dodal.

„Lidé žijící uvnitř povodňové bariéry by si měli připravit zásoby jídla, vody a lékárničku, je ale možné, že i oni budou muset být evakuováni, musíme být připraveni na vše,“ varoval Landrieu. Starosta do města povolal i národní gardu.

2626 ( 7. října 2017 13:19 )

Mám ve Střední Americe spoustu přátel, je to strašné co v posledních dnech prožívají. Snažím se je vždy po dálosti kontaktovat. S přáteli na Puerto Ricu se mi ještě nepodařilo spojit. Ostrov je zpuštošený. Vždy jsem jim záviděla ten ráj, ale za jakou cenu. V poslední době žijí v neustálém strachu.

Zobrazit celou diskusi