Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tisíce Poláků míří k hranicím Česka. Chtějí spasit svět a zabránit islamizaci Evropy

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. října 2017
19:00

Tisíce katolíků se budou v sobotu na hranicích Polska modlit za spásu vlasti a světa. Akce „růženec na hranicích“ představuje v očích polských biskupů čistě náboženskou záležitost, ale ultrakonzervativci ji chápou jako duchovní zbraň proti islamizaci Polska a Evropy, uvedla agentura AFP.

Datum 7. října není vybráno náhodně. Svátek Panny Marie Růžencové připadá na výročí rozhodujícího vítězství křesťanů nad Turky v námořní bitvě u Lepanta v roce 1571, které podle organizátorů akce ze sdružení Solo Dios Basta zachránilo Evropu před islamizací. Současně jde i o 100. výročí tzv. fátimských zjevení Panny Marie.

Mnoho Poláků chápe islám jako hrozbu a konzervativní vláda ve Varšavě, za podpory značné části veřejnosti, odmítá migranty v Polsku, kde muslimové až dosud téměř nežijí, připomněla AFP.

Do akce se má zapojit 22 pohraničních diecézí, jako koordinátoři mají působit kněží z dvou stovek kostelů. „Na moři budou rybáři ve člunech, na řece Bug počítáme s vodáky v kajacích. Na společné hranici pozveme k modlitbě také Čechy a Slováky. V jednu chvíli se všichni lidé začnou modlit,“ řekl jeden z organizátorů akce Maciej Bodasiński podle stanice Radio Maryja. Špalíry věřících nejprve tváří do vnitrozemí pronesou dvě modlitby za spásu Polska, následně se otočí a budou se modlit za svět.

Polské hranice jsou dlouhé celkem 3511 kilometrů, s Českem má Polsko hraničních 796 kilometrů. K akci se přihlásily i polské farnosti v cizině, až z Nového Zélandu. Organizátoři doufají, že se na hranicích bude modlit milion lidí, což ale těžko půjde ověřit. Radio Maryja slibuje přímý přenos z akce.

„Iniciativu schválil episkopát,“ řekl AFP mluvčí polských biskupů Pawel Rytel Andrianik. Cílem je modlit se za mír ve světě a bylo by nesprávné akci interpretovat jako modlitbu na ochranu země před přílivem muslimských uprchlíků, dodal. S růžencem se na hranicích nemá stavět zeď, ani uzavřít se vůči jiným, ale naopak modlitba má bourat zdi a umožnit otevřít se sousedům.

„Rakousko a Maďarsko budují ploty, my vztyčíme hráz duchovní“

Ale podle Marcina Dybowského, vydavatele náboženské literatury činného v ultrakatolických a nacionalistických kruzích, je jasné, že stejně jako v minulosti se i nyní v Evropě odehrává boj mezi křesťanstvím a islámem.

„Evropa je napadena islámem, který nerespektuje naše zvyky a civilizaci. Atentáty mají stovky obětí. Evropa jen zdánlivě chrání své hranice, ale je pravda, že hranice nemá. (Německá kancléřka Angela) Merkelová je doširoka otevřela. Polsko je v ohrožení, musíme chránit naše rodiny, domovy, naši vlast,“ řekl s tím, že nutné je čelit i záměrům liberálů z Evropské unie zbavit Evropu křesťanské víry. „Rakousko a Maďarsko budují ploty z ostnatého drátu, my vztyčíme duchovní hráz,“ zdůraznil.