Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Konec selfie v ruské armádě. Vojáci mají kvůli nepříteli s fotkami utrum

Autor: Darina Jíchová - 
8. října 2017
10:00

Ruské ministerstvo obrany vypracovalo návrh nového zákona, který vojákům zakazuje na sociálních médiích sdílet fotografie a příspěvky týkající se jejich práce. Zákon říká, že fotky, videa a další materiál, který bude na internet nahrán, může obsahovat důležité informace, kterých by následně mohl využít nepřítel. 

Ministerstvo vojáky upozornilo, že díky automatické funkci geolokace by nepřátelské jednotky mohly zjistit jejich polohu. Zákon bude platit pouze pro vojáky, kteří jsou vysláni do zahraničí, nebude platit pro vojíny a studenty vojenských škol. Už v minulosti měli ruští vojáci kvůli sdíleným fotkám problémy. Na sociálních sítích se objevily jejich příspěvky z Ukrajiny a Sýrie.

Třeba v červenci 2014 reportérka BBC Myroslava Petsová uveřejnila příspěvek ruského vojáka, který se na svém Twitteru chlubil, že proruským rebelům na Ukrajině přivezl rakety Grad. 

Západní státy obviňovaly Rusko, že separatistům dodává zbraně a že ruská armáda posiluje jejich řady. Kreml to dlouho popíral, po zveřejnění některých „selfíček“ ruská vláda přiznala, že nějací dobrovolníci se k rebelům přidali, ale že tam neoperují žádní profesionální vojáci.

Investigativní skupina novinářů Bellingcat díky sociálním sítím a příspěvkům vojáků prokázala, že ruská armáda vyslala jednotky do Sýrie a nějaký čas se Bellingcatu dařilo sledovat i jejich působení. Islámský stát mnohokrát prokázal, že se sociálními médii umí pracovat, a Rusové se tak snadno mohli připravit o moment překvapení.

Zákaz by měl platit od ledna příštího roku, ale některé složky bezpečnostních služeb ho zavedly už nyní. Obliba „selfie“ fotek se ale netýká jen ruských vojáků, na internetu se dají najít fotky i s přesnou lokací vojáků skoro z každé země. Zda i další státy zavedou podobná opatření jako Rusko, ale není známé.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi