Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílenství, nebo strategie? Kim Čong-un je chladnokrevný pragmatik, tvrdí CIA

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2017
20:25

Analýza chování vůdce KLDR Kim Čong-una i rozbor korejské krize jsou tématem oficiální zprávy CIA. Podle ní se Kim chová racionálně a pragmaticky, jeho politika má jediný cíl, a to zachovat jeho diktátorský režim. Politologové pak vůdce KLDR označují za racionálního aktéra, který je zaměřen na maximalizaci svého osobního užitku. Rozhodně to podle nich není šílenec, za jakého ho označuje prezident Trump.

I přes četné provokace a testování jaderných hlavic a raket má mladý diktátor podle analytiků CIA docela přímočarou strategii. Snaží se ochránit a upevnit svoji pozici svrchovaného vládce.

„Ve všem, co Kim Čong-un dělá, lze vidět jasný záměr,“ řekl Jong Suk Lee, zástupce šéfa oddělení CIA, které se zabývá korejskou krizí. „Je nepravděpodobné, že se jednoho dne probudí a rozhodne se vypálit atomovku na Los Angeles,“ uvedl Lee, aby dodal: „Kim chce zůstat u moci a vládnout své zemi a pak poklidně umřít ve své posteli.“

Analýza CIA si ale naprosto protiřečí s rétorikou prezidenta Donalda Trumpa, který už svému severokorejskému protějšku neřekne jinak než „rakeťák“. Na Twitteru o něm už několikrát napsal, že „je to šílenec na sebevražedné misi“. Takže zatímco prezident popisuje Kima jako neracionálního diktátora, zpravodajské služby to vidí jinak.

„Kim je ten poslední, kdo si přeje otevřený konflikt na Korejském poloostrově. Tady ve Spojených státech máme tendence podceňovat to, o čem jedná vláda autoritářských režimů,“ uvedl Lee.

Nicméně analytici jako Lee nebo Michael Collins z oddělení CIA pro východní Asii a Pacifik se shodují, že Kimův přístup k situaci se nezmění a dál bude pokračovat v tom, co ostatní státy považují za „provokace“. „KLDR zkouší, kam až může zajít a co si vůči Spojeným státům a ostatním může dovolit,“ řekl Collins a připojil: „S každým dalším raketovým odpalem posouvají hranice a čekají, zda to Spojené státy akceptují, nebo se rozhodnou jednat.“

Ale ani Kimova logika nemůže zmírnit krutost jeho diktatury. Shodují se na tom odborníci CIA i Trump, severokorejskému vůdci pramálo záleží na obyvatelích země. Podle jihokorejského Institutu národní bezpečnosti v Soulu od svého nástupu k moci v roce 2011 Kim Čong-un nechal popravit nejméně 340 lidí, z čehož 140 z nich byli členi původní vlády, armády nebo jiné významné osobnosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi