Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bití, ponižování a útoky se psy: Lékaři bez hranic popsali násilí na dětech v EU

Autor: base, ČTK - 
5. října 2017
20:07

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) znovu obvinila bulharskou, chorvatskou a maďarskou policii z násilí páchaného na hranicích se Srbskem na migrantech, kteří se snaží dostat do Evropské unie. Organizace ve své zprávě, kterou ve čtvrtek zveřejnila, kritizuje zejména „systematické násilí“ vůči dětem a mladistvým.

„Násilí proti dětem a dospívajícím osobám, které se dnes snaží odejít ze Srbska, je neustálé a ve většině případů se ho dopouštějí policisté na hranicích členských států Evropské unie,“ uvádí se podle agentury AFP v prohlášení Stéphana Moissainga, který vede misi MSF v Srbsku.

„Je to už rok, co naši lékaři a zdravotní sestry opakovaně poslouchají stejné příběhy mladých lidí o bití, ponižování a útocích se psy jen kvůli tomu, že zoufale chtějí pokračovat v cestě,“ upozorňuje v dokumentu Moissaing.

Podle MSF v první polovině letošního roku hovořilo o fyzickém násilí bulharských, chorvatských a maďarských úředníků na hranicích 92 procent dětí a mladistvých, kteří se přihlásili v mobilních střediscích mezinárodní organizace v Bělehradě. Téměř polovina z nich přitom hovořila o násilí bulharských úřadů.

Během uvedeného období mobilní střediska zaznamenala 62 případů úmyslného násilí spáchaných na hranicích mezi Srbskem a Maďarskem a 24 na hranicích s Chorvatskem.

„Je hanebné, že členské země Evropské unie úmyslně používají násilí, aby zabránily dětem a mladým lidem hledat v Unii azyl,“ konstatoval v této souvislosti Moissaing.

Video  Drsný střet policie a uprchlíků v Římě: Létalo kamení, policie nasadila vodní děla.  - Reuters
Video se připravuje ...

kamcerka ( 11. listopadu 2017 20:01 )

Tady je jasně vidět, co lékaři bez hranic jsou za paka. Nezapomeňte jim poslat tučnou částku na účet, odmění se vám přivezení více uprchlíků.

parus ( 11. listopadu 2017 15:30 )

Přepadávání znásilnování děvčat i chlapcu zlodějny chlast drogy tak to je přínos darmožroutu pro eu.

kiwi65 ( 5. října 2017 22:10 )

 Opakovaně hlásí to samý?Neporadil jim to třeba někdo čistě náhodou?A kolik je těm dětem let????? Třicet jako všem dětem co se sem hrnou??Jejich IQ by to odpovídalo-děti,ale vycvičený k vraždění a zblblý svoji vírou...

Dannero ( 5. října 2017 20:36 )

A proč nechtějí zůstat v Srbsku? Tam se neválčí, je to bezpečná země a bezpečné země jsou i ty přes které do Srbska cestují. Každá země má právo bránit si své hranice, od toho ty hranice a migrační politika jsou.

jana999 ( 5. října 2017 20:34 )

no a co každý si chrání své hranice, mě teda to vůbec nedojímá ba naopak

Zobrazit celou diskusi