Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šéf americké diplomacie popírá zvěsti o rezignaci. Tillerson dál jedná s KLDR

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. října 2017
13:20

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson ve čtvrtek popřel, že měl v minulosti v úmyslu opustit svůj vládní post. Na tiskové konferenci na ministerstvu zahraničí tak reagoval na informace televizní stanice NBC News, že v důsledku sporů s prezidentem chtěl letos v létě rezignovat. Donalda Trumpa prý dokonce tehdy označil za „pitomce“.

„Takovými věcmi se vůbec nehodlám zabývat, je to nesmysl,“ reagoval na zvěsti Tillerson. Televize NBC News dnes o údajných rozporech informovala s odvoláním na tři anonymní zdroje obeznámené se situací v Bílém domě. O nutnosti setrvat ve funkci prý Tillersona nakonec přesvědčil viceprezident Mike Pence.

Bezprostředním důvodem ministrova záměru opustit vládu byl podle NBC News Trumpův červencový kontroverzní projev na setkání amerických skautů v Západní Virginii, v němž tvrdě napadl svého předchůdce Baracka Obamu, spílal médiím a vynadal „politické žumpě“ ve Washingtonu. Tillerson v letech 2010–12 americké skauty vedl.

„Viceprezident mě nikdy nepřesvědčoval, abych zůstal ministrem zahraničí, protože o opuštění tohoto postu jsem nikdy neuvažoval,“ řekl Tillerson americké televizi. Údajnou urážku prezidenta Trumpa, které se měl dopustit po zasedání bezpečnostní rady 20. července, odmítl komentovat.

Na informace NBC News o sporech s Tillersonem reagoval i sám Trump. Na Twitteru napsal, že „ministr Tillerson a viceprezident Pence zprávu NBC News totálně popřeli. Je to vylhaná zpráva. Měli by se Americe omluvit!“ Dále obvinil televizi NBC, že lže ještě více než CNN. „Zahanbují poctivé novináře, není divu, že jejich oblíbenost klesá,“ napsal prezident.

Neshody Trumpa a Tillersona

Zprávy o neshodách prezidenta s jeho ministrem zahraničí se v amerických médiích objevují už delší dobu. Tillerson má údajně výhrady proti Trumpově nedostatečném odstupu od americké krajní pravice a jiný názor má na politiku USA vůči Severní Koreji a Íránu.

Tillerson si přeje vyjednávat se Severní Koreou, ale prezident tvrdí, že je to jen ztráta času. „Šetři síly na něco jiného, Rexi, uděláme, co udělat musíme,“ vyjádřil se k řešení korejské krize Trump. Podle Trumpa totiž na Severní Koreu mírové řešení neplatí. Tillerson oproti tomu věří, že pokud se spojí přímo s KLDR, mohou situaci vyřešit bez vojenského zásahu, ministr dokonce tvrdí, že už mají linku do Pchjongjangu.

Veškerou snahu ministra zahraničních věcí ale boří prezidentovy tweety. „25 let jsme na Rakeťáka byli hodní a k ničemu to nebylo, proč by to teď mělo být jinak?“ Tak zní jeden z posledních Trumpových příspěvků. Podle odborníků není pak divu, že Tillersonův severokorejský protějšek s ním nechce jednat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi