Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

„O střelci se ví mnohem víc,“ pronesl tajemně Trump. S Melanií přiletěl na místo masakru

Autor: simao, ČTK - 
4. října 2017
21:10

Americký prezident Donald Trump dnes přiletěl do nevadského Las Vegas, aby se tam setkal s lidmi, kteří přežili masakr u hotelu Mandalay Bay. Šéf Bílého domu chce rovněž poděkovat záchranářům za rychlou a účinnou pomoc. Před příletem do města prohlásil, že vyšetřovatelé už vědí o střelci Stephenu Paddockovi mnohem víc. Veřejnost se to podle Trumpa ve „vhodné době" dozví.

Donald Trump po příletu do Las Vegas zamířil do jedné z místních nemocnic, kde chce v soukromí hovořit se zraněnými návštěvníky osudného koncertu. Cestou do nemocnice kolona vozidel míjela místo, kde se masakr odehrál.

Trumpovi tváří v tvář tragédii

Americká média Trumpovu cestu do Las Vegas označují za test schopnosti hlavy státu semknout národ tváří v tvář tragédii a vyjádřit účast pozůstalým. S prezidentem do Nevady přicestovala první dáma Melania Trumpová.

Penzionovaný účetní, gambler a milionářský důchodce Stephen Paddock v neděli na koncertě country hudby před lasvegaským hotelem zabil 59 lidí a 527 dalších zranil. O motivech jeho činu policie stále nemá jasno.

Dnes se do USA vrátila Paddockova dvaašedesátiletá partnerka Marylou Danleyová, která v době masakru pobývala na Filipínách. Bezprostředně po příletu z Manily do Los Angeles ji začali vyslýchat agenti FBI.

Šéf FBI: Pronikáme do vrahova chování

Sestry Danleyové, které žijí v Austrálii, novinářům řekly, že Marylou Paddocka „opravdu milovala“. Vrah ji prý poslal na Filipíny, aby mu nemohla zabránit ve spáchání jeho činu.

Ředitel FBI Andrew McCabe dnes v Bostonu americkým novinářům řekl, že vyšetřovatelé se snaží „rekonstruovat vrahův život a proniknout do jeho chování“. Chtějí vyslechnout všechny, kdo mu „zkřížili cestu“ ve dnech a týdnech předcházejících tragédii. Na dotaz, zda už existují dohady o motivech, McCabe odpověděl, že zatím ne.

Masakr rozvířil debatu o zbraních

Kvůli masakru v Las Vegas se přitom v USA rozhořela debata o zbraních. Na shromáždění před budovou amerického parlamentu dnes šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová komentovala odmítavé stanovisko republikánů ke zpřísnění přístupu ke střelným zbraním, které vládní strana nezměnila ani nedělní tragédii.

Republikánská frakce v Kongresu je stoprocentně vlastněnou pobočkou Národní asociace držitelů zbraní (NRA) a její neochota omezit držení zbraní v USA „není o ničem jiném než o penězích“, kritizovala Pelosiová politické konkurenty.

Paul Ryan, republikánský šéf Sněmovny reprezentantů, dnes Američany vyzval, aby lidem zraněným při střelbě v Las Vegas pomohli dárcovstvím krve. Podle Pelosiové to nestačí. „Měli by (republikáni) obětovat trochu politické krve. Domnívají se, že jejich politické přežití je důležitější než přežití 59 lidí, kteří zemřeli v Nevadě,“ bouřila Pelosiová.

Jen modlitby prý nestačí

Demokratický poslanec John Lewis na shromáždění upozornil, že modlitby a úcta k zesnulým nestačí. „Kolik mrtvých je ještě zapotřebí, aby se Kongres probudil?“ řekl. Gabrielle Giffordsová, bývalá poslankyně těžce postřelená při incidentu v roce 2011, vyzvala poslance k vytrvalosti a odvaze. „Národ na vás spoléhá,“ vzkázala kongresmanům.

Republikáni, kteří mají většinu v obou komorách Kongresu, dali v minulých dnech jasně najevo, že ani po masakru v Las Vegas se legislativa regulující držení zbraní nezmění. Demokraté marně navrhují posílení kontrol při nákupu zbraní a omezení prodeje poloautomatických pušek a větších zásobníků. „Je předčasné hovořit o legislativním řešení, pokud nějaké vůbec existuje,“ reagoval na návrhy demokratů šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell.

Sám prezident Trump v reakci na střelbu v Las Vegas prohlásil, že o zákonech regulujících držení zbraní se bude „hovořit časem“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi