Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Trump po hurikánu házel mezi lidi utěrky: Buďte hrdí, že vás zemřelo málo

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. října 2017
10:45

Prezident Donald Trump se svou ženou Melanií navštívil hurikánem zničené Portoriko, na ostrově strávili necelých pět hodin. Při své návštěvě porovnal hurikán Maria s Katrinou. Portoričané by prý měli být rádi, že nemuseli čelit skutečné katastrofě. Také by měli být hrdí na to, že zahynulo „jen“ 34 lidí. 

„Když srovnáte skutečnou katastrofu jako Katrina, která připravila o život stovky lidí, a hurikán Maria, nebylo to tady zas tak hrozné. Kolik lidí tady zemřelo? Šestnáct? Na tak nízké číslo můžete být hrdí,“ řekl. V tu dobu ještě nebylo známé, že počet obětí vzrostl téměř dvojnásobně a zatím se ustálil na čísle 34.

Lékaři navíc oznámili, že nyní je mnoho lidí v ohrožení života. Povodně a zkáza s sebou přinesly nemoci a lékaři nemají k ostrovanům přístup a nemohou jim pomoct. Portoriko i dva týdny po zásahu hurikánem zůstává bez proudu, hlavní komunikace jsou zaplavené a města jsou od sebe odříznutá.

Papírové utěrky a necitelné komentáře

Prezidentovy komentáře dost pobouřily starostku San Juanu Carmen Yulín Cruzovou, už před Trumpovým příjezdem si vyměnili několik jízlivých zpráv. Ale jeho projev ve zpustošeném městě ji znechutil, řekla v interview pro CNN. Podle ní jeho slova akorát zraňují obyvatele Portorika.

Trump mezi lidi rozhazoval papírové utěrky:

Prezident většinu času strávil v bohaté části Portorika Guaynabo, tamní rodiny mu ukazovaly své zničené domy, ale Trump jim jen řekl, aby „se měli dobře“. Zastavil se v centru, které distribuuje humanitární pomoc. Rozpaky vzbudilo, když prezident popadl balení papírových utěrek a jako basketbalista je hodil mezi lidi. Kritikou nešetřila ani stanice CNN, která napsala, že návštěva šéfa Bílého domu na Portoriku „byla ještě horší než jeho tweety“.

V místním rádiu se shodli na tom, že to bylo ponižující. Nicméně lidé, kteří byli přímo v centru, uvedli, že to bylo vtipné. „Byla to zábava,“ řekl Benjamin Rodríguez (24). „Trump je osobnost, prostě je takový. Pobyl tu s námi jen chvilku. Všichni v centru si mysleli, že to bylo vtipné,“ uvedla Natisa Marrerová (28).

V Kalvárské kapli nacházející se pod obchodním centrem prezident rozdával baterky. „Tohle ale už nepotřebujete,“ prohodil, zřejmě si myslel, že už byly obnoveny dodávky proudu. Administrativa kostela uvedla, že kaple funguje na generátor. Elektrické vedení bylo opraveno jen v nemocnici, ale ani to nevydrželo a opět se musel připojit generátor.

Portoričané doufají, že jim prezident pomůže

Prezident také poděkoval armádě, která na ostrov přiváží zásoby. „Viděl jsem je připlouvat a řeknu vám, nejsou tady žádné doky, mola, nic a to, jak se sem dostali, bylo skvělé,“ prohlásil. Zřejmě nebyl informován o tom, že přístav v hlavním městě San Juan byl otevřen tři dny po zásahu. Prezident požádal Jenniffer Gonzalez Colonovou, zástupkyni Portorika v Kongresu, aby řekla pár slov.

Colonová a potom i guvernér Portorika Ricardo Rossello poděkovali Trumpovi za jeho podporu a řekli, že ostrov se může vzpamatovat jen díky společnému úsilí obyvatel a vlády. „V těchto těžkých časech musíme spolupracovat,“ prohlásil Rossello.

Portoričané doufají, že návštěva prezidentovi otevře oči, že uvidí skutečnou hrůzu, kterou hurikán napáchal. „Nemám ho rád, ale jestli jeho návštěva znamená, že nám pomůže, můžu ho respektovat,“ řekl Charlie Robles, jeden z místních obyvatel. „Říkal, jak moc mu na nás záleží. Je třeba, aby svoje slova dokázal,“ prohlásil Jason Matos, šéf místního golfového hřiště, které v letech 2008–2015 vlastnil Trump.

Trump rovněž poznamenal, že hurikán v Portoriku dost zamával s jejich rozpočtem. Jeho administrativu představitelé ostrova kritizovali za pomalou reakci na přírodní katastrofu. Trump ale postup své vlády hájil mimo jiné s tím, že Washington poslal na Portoriko „mnoho peněz“. V rozhovoru se stanicí Fox News později uvedl, že obrovský dluh ostrova „bude muset být smazán“. Portoriko letos vyhlásilo největší komunální bankrot v historii USA, jeho dluh věřitelům ve formě dluhopisů činí asi 72 miliard dolarů.

aristo ( 4. října 2017 22:01 )

Zahadnej blondak Trump pronesl projev, potom nastalo trapne ticho, jako kdyz se v rodine narodi blb.

Zobrazit celou diskusi