Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

300 tisíc Španělů vyšlo bouřit do ulic: Zuří kvůli násilnostem při katalánském referendu

Autor: base, ČTK - 
3. října 2017
16:16

Ulice Barcelony v úterý zaplnilo zhruba 300 tisíc lidí protestujících proti postupu španělské policie při nedělním referendu o nezávislosti Katalánska. Stávka ochromila veřejnou dopravu v celém regionu, zavřená zůstala většina škol a památek, do práce nepřišlo 75 procent státního zdravotnického personálu a demonstrace přerušily provoz na desítkách silnic. Zatímco jednostranné vyhlášení nezávislosti Katalánska by mohlo přijít již ve středu, řešení španělské politické krize je v nedohlednu. V Praze se vpodvečer sešlo 40 lidí před španělským velvyslanectvím. Chtěli vyjádřit nesouhlas s policejními manévry a zároveň chtěli vyjádřit solidaritu se zraněnými, kterých bylo na 900.

Největší protestní akce se v úterý konají v Barceloně u budov španělské policie a Lidové strany premiéra Mariana Rajoye. Lidé se shromáždili také na místech, kde v neděli došlo k nejtvrdším střetům stoupenců samostatnosti s policií.

„Pryč s okupačními silami! Ulice budou navždy naše,“ provolávaly davy. Stávku i demonstrace svolaly desítky politických a odborářských sdružení na protest proti federální policii, která v den referenda zranila téměř 900 osob a použila zakázané gumové projektily. Původně ohlášená generální stávka se však nekonala a podle dosavadních informací v úterý běžný provoz zachovalo například barcelonské letiště El Prat či katalánský těžký průmysl.

Španělský ministr vnitra Juan Ignacio Zoido katalánskou vládu obvinil, že nabádá své občany ke vzpouře poté, co se prý množí případy „obtěžování“ španělských policistů vyslaných do Katalánska, uvedla agentura AFP. Podle ministerstva vnitra byly v neděli zraněny také stovky strážců zákona, katalánské zdroje však hovoří pouze o desítkách zraněných policistů. „Vidíme, jak každým dnem vláda v Barceloně tlačí obyvatelstvo blíž a blíž k okraji propasti a podněcuje pouliční nepokoje,“ řekl Zoido.

Šance na komunikaci? Nula

Madrid je nyní v těžké pozici: potřebný dialog s Barcelonou se v tuto chvíli zdá nemožný a centrální vládě už zbývají pouze radikální nástroje, jakým je například pozastavení katalánské autonomie, které by mohly vyvolat ještě větší nepokoje, napsala agentura AP. Katalánská vláda na tom ale není o moc lépe, neboť jednostranné vyhlášení nezávislosti by ji podle AP nejspíše nikam neposunulo. „Kromě odstranění španělských vlajek z úřadů je těžké vymyslet, co by katalánská vláda mohla udělat,“ napsala AP.

Obnovení vyjednávání zatím brání to, že obě strany jej podmiňují požadavky, které jsou pro tu druhou nepřijatelné. Barcelona žádá o zprostředkování dialogu Evropskou unii, ta však potvrdila své dosavadní stanovisko, že katalánský separatismus je interní záležitostí Španělska. Deník The Financial Times napsal, že nevidí žádný důvod, proč by EU měla do sporu vstupovat a označil tento scénář za „nevhodný“.

Vyhlášení nezávislosti by mohlo přijít už ve středu, kdy se očekává schůze katalánského parlamentu. Katalánský premiér Carles Puigdemont slíbil předložit zákonodárcům návrh co nejdříve a říká, že výsledek nedělního referenda opravňuje Katalánce k vyhlášení samostatného státu.

Tento krok v plebiscitu údajně podpořilo 90 procent účastníků. Volební účast však byla pouhých 42 procent a mnozí komentátoři upozorňují na to, že hlasování bylo snadno zmanipulovatelné a výsledky nebylo možno nezávisle ověřit.

Demonstrace před španělským velvyslanectvím v Praze

„To, co se stalo v Katalánsku v neděli, nemá s demokracií nic společného,“ uvedli pořadatelé z Česko-katalánského spolku.

Na demonstraci dorazili především mladí lidé. Svůj postoj dávají najevo hesly na transparentech jako například Solidarita s Katalánskem, Ať žije mezinárodní solidarita nebo Demokracie, ne represe.

Podle jednoho z organizátorů Jana Májíčka se podobné akce konaly v pondělí a v úterý po celé Evropě, například v Polsku, Velké Británii a Německu. „Účast je dobrá, jsou tu i Španělé a Katalánci žijící v Praze, několik Američanů a lidí z jiných zemí,“ řekl ČTK Májíček. Během demonstrace přišli k ambasádě další účastníci. Podporu na sociálních sítích vyjádřila ještě před zahájením protestu více než stovka lidí.

Na akci dohlíželo několik policistů. Demonstrace měla být původně před sídlem velvyslanectví, kvůli nedostatku prostoru ji pořadatelé přesunuli na druhou stranu silnice.

Podívejte se na demonstraci:

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

CLovek ( 5. října 2017 03:41 )

Vyveste vlajky na domech. Katalanci maj stejne pravo na nezavislost jako Tibet. Ja uz ji mam vyvesenou, chci videt demokracii.

iFender ( 3. října 2017 20:47 )

Z EU se jeste nikdo nevyjadril.Copak nemaji nazor?Je to Evropsky Reich PSEUDODEMOKRATU,kteri nas chteji poucovat co je dobre a co ne.Kdyby byla na zapade cholera nebo mor tak by jsme se museli ze solidarity nakazit.Tak si to to tiz Brusel vyklada.

sores ( 3. října 2017 18:34 )

Na to se připo.sr.aný češi nikdy nezmůžou!!! Obdivuji nebojácné národy kteří se nebojí demonstrovat, češi by si měli vzít příklad a ne hubovat jen zavřený doma u telky.

bre-burda ( 3. října 2017 16:59 )

"300 tisíc Španělů vyšlo bouřit do ulic: Zuří kvůli násilnostem při katalánském referendu" ... Proč zuří Španělé a ne Katalánci, které ztloukli?

Zobrazit celou diskusi