Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezidentem na věčné časy: Kabila odmítl vyhlásit volby, občané se ho nedokáží zbavit

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2017
16:35

Obyvatelé i vůdci opozice chtějí nového prezidenta, ale vypadá to, že letos volby v Demokratické republice Kongo nebudou. Vláda sice podporuje všechny demonstrace, které žádají odstup současné hlavy státu Josepha Kabily, ten ale svírá moc pevně v rukou.

„Lidé už jsou unavení,“ řekl jeden z vůdců opozice, poslanec Martin Fayulu. Fayulu patří mezi politiky, kteří vyzývají k celostátním protestům. Žádá po Kabilovi, aby konečně vyhlásil volby.

Kabilovi totiž před devíti měsíci skončilo druhé prezidentské období. „Společnost chce, aby byly volby a aby se Kabila vzdal funkce nejlépe před koncem tohoto roku. Všude se skanduje: Pryč s Kabilou!, dokonce i na fotbale,“ dodal Fayulu.

I další politici a strany připravují protesty a stávky, kterými chtějí přinutit prezidenta, aby se vzdal moci. Kabilova strana tvrdí, že prezident chce vyhlásit volby, ale že jeho první pokus byl zmařen násilím, které vypuklo v provincii Kasai. Vyhlášení brání prý i neúplnost kandidátky a další logistické problémy.

Mluvčí Kabilovy vlády Atundu Liongo uvedl: „Prezident se řídí ústavními nařízeními a dohodou, kterou uzavřel s opozicí na konci minulého roku.“ Podle této dohody měl Kabila zůstat prezidentem, dokud se neuklidní násilné nepokoje v několika provinciích, k čemuž došlo už před několika měsíci, a dokud nebudou vyhlášeny nové volby, k čemuž se ale Kabila nemá.

Dva u veřejnosti nejoblíbenější politici Félix Tshisekedi a Moïse Katumbi už několikrát vyzvali Kabilu, aby odstoupil. Oba politici si přejí vyhlásit demokratické volby.

Katumbi je nyní v zahraničí, doma čelí žalobě z podvodu, tvrdí ale, že byl případ vykonstruován Kabilovými zastánci.

„Opozice už mnohokrát zkoušela přes demonstrace něco změnit, ale nikdy neuspěli. Téměř každý protest během Kabilovy vlády ukončila střelba, lidem se tudíž do ulic nechce. Fayulu je statečný muž, ale nemyslím si, že se mu to povede,“ uvedl Jason Stearns, expert na Kongo z newyorské univerzity.

Opozice se navíc nemůže spoléhat ani na podporu další konžských regionů, většina z nich má problémy s milicemi a jejich násilnými střety s vládou. Tyto střety připravily o život už tisíce konžských obyvatel.

tgbg ( 3. října 2017 19:33 )

Stejný parchant jako Putler.

Zobrazit celou diskusi