Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dívka měla zavraždit bratra Kim Čong-una: „Zneužili ji, teď jí pomůže jen Alláh,“ říká otec

Autor: Darina Jíchová - 
3. října 2017
14:30

Asria Nur Hasan (56), otec obviněné Indonésanky Siti Aisyahové, doufá, že se u soudu ukáže její nevina a jeho dcera se vrátí domů. Dívka byla obviněna z vraždy Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Nur Hasan říká, že ji jen někdo zneužil a ona si nebyla vědomá toho, co dělá. Podle otce je to hodná dívka, která by ze své vůle nikomu neublížila, natož pak někomu tak mocnému.

Když si letos v březnu Hasan jako každý den připravoval zboží, které chtěl prodávat na místním trhu, nevěděl, že se jeho život změní. Zazvonil mu telefon s nečekanou zprávou, volala mu jeho dcera, kterou zadržela malajská policie. „Byl jsem překvapený, nemohl jsem si pomoci, ale brečel jsem,“ řekl Hasan. On i jeho rodina jsou prý zdrcení.

Jeho dcera Siti je společně s Vietnamkou Doan Thi Huong obviněná z vraždy Kim Čong-nama, nevlastního bratra Kim Čong-una. Toto pondělí v Kuala Lumpur začal soudní proces s oběma ženami. Jestli je soud shledá vinnými, pravděpodobně je čeká trest smrti. „Ukáže se, že je nevinná,“ věří Hasan. „Moje dcera by nikdy nic takového neudělala, myslím, že ji někdo využívá nebo vydírá,“ dodal.

„Nevěděli jsme, co se děje, ona by se do ničeho takového nikdy nezapletla. Lidé využili jejího nadšení a důvěřivé povahy,“ řekl otec. Hasan se svou dcerou mluvil naposledy v březnu. „Tolik mi chybí,“ uvedl.

Hasan nepochybuje o dceřině nevině. Aisyahová podle něj vždy byla hodná a vlídná, oddaná své víře a všem svým bližním. „Nikomu by neublížila, nemá to v povaze a už vůbec by nezaútočila na tak významnou osobnost,“ prohlásil. „Jak jí to mohl někdo udělat? Využít naivity nevinného dítěte? Teď má pykat za někoho jiného? U soudu se musí ukázat, že je v tom nevinně,“ dodal.

Hasan je optimistický, nepochybuje o tom, že ji právníci očistí a osvobodí. Reportérům CNN sdělil, že se za ni každý den modlí. „Poprosila mě, ať se za ni modlím, ať se modlím, aby to všechno brzy skončilo a aby to dobře dopadlo. Siti se chce vrátit domů a věří, že Alláh jí pomůže, že ji zachrání, a my doma tomu také věříme,“ řekl Hasan na závěr.

„Nebyl to jed, ale dětský olej,“ tvrdí obviněná

K vraždě došlo 13. února na letišti v Kuala Lumpur, když Kim Čong-nam pospíchal na letadlo. Podle malajské policie jsou obě ženy speciální agentky tajných severokorejských služeb, které na letišti nastříkaly Kim Čong-namovi do obličeje nervový plyn VX. KLDR toto nařčení vehementně popírá.

Obhájci Aisyahové a Huong tvrdí, že ženy byly oklamány a myslely si, že jsou součástí zábavného pořadu.  Výpověď Aisyahové potvrdila i její teta, která sdělila stanici CNN, že jí v únoru její neteř oznámila, že ji jako bavičku najala jedna televizní show. Jejím úkolem mělo být stříkat lidem do obličeje krém a rajčatovou šťávu, žerty podle ní zaznamenávala skrytá kamera. O nové práci informovala i otce. Ve výpovědi dokonce uvedla, že Kim Čong-nama postříkala dětským olejem.

Rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama:

Video Jak otrávili bratra Kim Čong-una? Podívejte se na rekonstrukci. - Reuters/SCDV504_3-NAKED_TRUTH_A
Video se připravuje ...

Celou akci zaznamenaly kamery v letištní hale. Dvě ženy se ke Kimovi zezadu přiblížily, o obličej mu něco otřely a zase utekly pryč. Kim Čong-nam se okamžitě vydal pro pomoc, z letištní kliniky ho do nemocnice převážela záchranka, on ale po cestě zemřel. Stalo se tak 20 minut poté, co přišel do kontaktu s plynem. Testy ukázaly, že se jednalo o plyn VX.

Policie nevěří tomu, že jsou ženy nevinné, nebo tomu, že nevěděly, co dělají.  Navíc podle jihokorejské zpravodajské služby měla vláda KLDR vloni přijmout do svých řad dvě ženské agentky. Obhájci žen, stejně jako jejich rodiny, doufají v to, že se u soudu prokáže jejich nevina.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi