Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Osahávali mi prsa a lámali prsty.“ Marta v slzách popsala zásah policie u uren

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. října 2017
12:30

Marta Torrecillasová má na víkendové referendum v Katalánsku hodně špatné vzpomínky. Policie ji podle jejích slov vyvlekla z hlasovací místnosti v Barceloně násilím. „Muži zákona“ ji táhli po schodech dolů a vyhodili ven. Torrecillasová později vypověděla, že jí policisté zlomili všechny prsty a osahávali prsa. Nebyla zdaleka jediná, proti které policisté použili nepřiměřené násilí, těžkooděnci tvrdě zasahovali proti voličům po celém městě.

Torrecillasová v slzách vypověděla, že jí policisté nejprve lámali jeden prst za druhým a pak ji sexuálně napadli, prý se u toho smáli. Začátek incidentu se podařilo přihlížejícím natočit.

Na záběrech je vidět, jak policisté Torrecillasovou popadli a vyvlekli ven. Kvůli jejich brutálnímu zacházení se jí vyhrnuly šaty, tam ale její ponížení neskončilo. Policistům podle Torrecillasové nestačilo, že ji vytáhli ven, záměrně jí zlomili prsty a pak ji osahávali.

VIDEO: Podívejte se na záznam napadení Marty Torrecillasové

„Bránila jsem starší lidi, kteří přišli volit. Nic jiného jsem nedělala, nebyla jsem agresivní. Policie tam přišla, mlátili do dětí a postarších. Chytli mě a shodili dolů pod schody, házeli po mně nějaké věci a pak mi zlomili prsty. Jeden po druhém, nebyla to nehoda, vědomě mi je lámali,“ uvedla Torrecillasová. Svou výpověď poslala kamarádce Lauře a požádala ji, aby to předala španělskému tisku.

„Ležela jsem na schodech, šaty se mi vyhrnuly až do pasu. Začali se mě dotýkat, sahali mi na prsa a stehna. Pak mě zmlátili, smáli se u toho. Řekni jim to, Lauro, chci, aby všichni věděli, co mi udělali,“ dodala, aby připsala: „Zlomili mi všechny prsty na levé ruce. To není dobré, to je naprosté zlo.“

VIDEO: Policie proti Kataláncům použila gumové projektily

Na dalších snímcích je vidět Torrecillasová se zasádrovanou rukou. Podle oficiálních zpráv bylo během hlasování zraněno několik stovek voličů. Policisté do nich bušili a kopali, při zásazích byli brutální. Do hlasovací místnosti, kde volil katalánský premiér Carles Puigdemont, se dokonce dobývali sekerou.

Generální stávka? Ne tak úplně

Katalánsko v úterý funguje v omezeném režimu na protest proti násilí, které provázelo kontroverzní nedělní referendum o nezávislosti, ale generální stávka se nekoná.

V autonomní oblasti na severovýchodě Španělska se téměř úplně zastavila veřejná doprava, vyjma nezbytného minima v čase ranní a večerní špičky, informoval web deníku El País. Pracovat nebudou někteří učitelé, doktoři, přístavní dělníci či taxikáři. Letecké spojení Prahy a Barcelony údajně narušeno nebude.

Aktuální formu stávky vyhlásilo ve společném komuniké 44 organizací. „Ostře odsuzujeme násilí, které za účelem zabránit referendu z 1. října použili příslušníci federálních bezpečnostních složek,“ uvedli organizátoři. V neděli bylo při střetech policie se stoupenci katalánské nezávislosti zraněno téměř 900 osob. Podle představitelů katalánského zdravotnictví utrpělo zranění i 33 policistů. Stávka by neměla ohrozit tři přílety z Barcelony do Prahy a tři odlety do Barcelony plánované na dnešek, řekla mluvčí pražského Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Největší krize za posledních 30 let

Politické špičky mezitím hledají cestu z krize, kterou BBC označuje za nejhlubší od roku 1981, kdy se španělská policie pokusila o převrat. Katalánský premiér Carles Puigdemont oznámil, že dodrží svůj slib jednostranně vyhlásit nezávislost poté, co se pro odtržení Katalánska údajně vyslovilo asi 90 procent hlasujících. Vláda v Madridu, která považuje referendum za protiústavní, pohrozila pozastavením autonomie Katalánska.

Vlajka, která zavlála až na počítači

V rámci stávky se čekají další protesty před hlasovacími centry. Sociální sítě už teď zaplavují fotky demonstrujících Katalánců, které pacifikuje policie. Lidé v rukou téměř na všech snímcích třímají vlajky. Ale je to pravda? Několik expertů ukázalo, že vlajky jsou tam většinou přidané Photoshopem. Některé fotografie se dokonce ani nevztahují k hlasování o nezávislosti Katalánska, informovaly o tom francouzské noviny Le Monde.

Vše o Katalánsku čtěte na Blesk.cz zde >>>

CLovek ( 5. října 2017 03:41 )

Vyveste vlajky na domech. Katalanci maj stejne pravo na nezavislost jako Tibet. Ja uz ji mam vyvesenou, chci videt demokracii.

Deneček ( 4. října 2017 05:00 )

V Rusku nesahají v potlačení demonstrací EU ani po kotníky.

antipodas ( 3. října 2017 22:56 )

Tahle nána se dnes přiznala, že si to všechno vymyslela, a že má oteklý jen jeden prst. To jen Plesk neověřuje a neaktualizuje informace a publikum, které to tady čte, bezmezně Plesku věří. S takovýma kráv.. aby se chap bál vlézt do výtahu

uz_se_poprali ( 3. října 2017 22:32 )

referendum bylo demokraticky potlačeno

gabreta ( 3. října 2017 20:27 )

Jak je v EU vidět, že když dva dělají totéž, není to totéž!!! Kníže si asi šel vyměnit plenky, že se ještě neozval!! http://www.denik.cz/ze_sveta/merite-dvojim-metrem-vycita-srbsko-mocnostem-kvuli-katalanskemu-refer endu.html

Zobrazit celou diskusi