Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ztráta sluchu, poškození mozku: USA dál zkoumá záhadné útoky na diplomaty na Kubě

Autor: ČTK - 
2. října 2017
20:43

Záhadné zdravotní potíže personálu americké ambasády na Kubě podle zdrojů agentury AP zasáhly především pracovníky zpravodajských služeb. Úřady začaly situaci brát vážně až poté, co si právě tajní agenti umístění na velvyslanectví jakožto diplomaté svým nadřízeným stěžovali na podivné zvuky, ztrátu sluchu či zažívací potíže, uvedla agentura AP. V pátek kvůli novým zjištěním USA oznámily, že stahují asi tři desítky zaměstnanců ze své mise v Havaně. Kuba jakoukoli vinu vehementně odmítá.

„Téměř žádné z informací, které se dostaly na veřejnost, nejsou zcela jednoznačné. Ale to je Kuba,“ napsala agentura AP. Problémy zřejmě začaly bezprostředně po zvolení Donalda Trumpa loni v listopadu. Podrobnosti však nejsou jasné, stejně jako to, zda byli pracovníci zpravodajských služeb prvními z celkových 21 obětí, nebo pouze jako první promluvili o potížích, které od pátku USA považují za cílené útoky na své agenty.

Z potvrzených případů údajně dopadli nejhůře právě oni, přičemž následky se různí od ztráty sluchu až po poškození mozku. Pronikavé vysokofrekvenční zvuky přirovnávané k hlasitým cvrčkům slyšely zasažené osoby ve svých obydlích a někdy i v jejich okolí. V nejčerstvějších případech ale podle vyšetřovatelů oběti pocítily následky, aniž si předtím všimly něčeho neobvyklého, což naznačuje, že útoky se vyvíjejí a jsou nyní sofistikovanější.

Přestože americké ministerstvo zahraničí považuje stížnosti obětí za „lékařsky prokázané“, zůstává otázkou, zda potíže všech 21 osob mají stejnou příčinu. Zdravotní problémy podobného charakteru ohlásilo i několik kanadských diplomatů.

„Dokud kubánská vláda nebude schopna zajistit bezpečnost našich diplomatů na Kubě, bude na naší ambasádě omezen počet zaměstnanců na nezbytně nutný, aby byl počet diplomatů vystavených riziku zdravotní újmy co nejnižší,“ řekl minulý týden šéf americké diplomacie Rex Tillerson. Jde o první velkou překážku v postupné normalizaci komplikovaných americko-kubánských vztahů, o kterou obě země od roku 2015 usilují.

Kubánská vláda odmítá to, že by iniciovala nějaký útok

Americké úřady soudí, že se diplomaté mohli stát obětí akustických útoků infrazvukem či ultrazvukem, vzhledem k poškození sluchu dotčených lidí. Poškození mozku ale v případě zvukového útoku pravděpodobné není. Jedenáct měsíců od nahlášení prvního incidentu nejsou podle agentury AP Spojené státy schopny zaručit bezpečnost svých pracovníků. Vyšetřovatelé zatím sestavili mapu útoků a identifikovali tři oblasti v Havaně, kde k nim docházelo nejčastěji. Zdroj nebezpečných zvuků se jim nalézt nepodařilo.

Neznámá hrozba by mohla nabourat lepšící se vztahy Havany a Washingtonu. USA například vydaly varování pro své občany, že hotely v Havaně nejsou bezpečné, což pravděpodobně srazí pro Kubu klíčové příjmy z turismu. Odvolání 60 procent pracovníků ambasády zase znamená, že se zastaví zpracovávání žádostí Kubánců o americká víza. Ročně se jich přitom vyřizovalo asi 20 000.

Kuba jakýkoli podíl na útocích odmítá a zdroje z americké vlády agentuře AP sdělily, že část amerických lídrů Havaně věří. Kubánské ministerstvo zahraničí v pátek označilo reakci americké diplomacie na incidenty za ukvapenou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi