Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Slováci znovu poměřili „stejné“ jídlo s Rakouskem. Kvalitnější měli jen kešu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
2. října 2017
15:15

Druhý slovenský test prokázal u téměř poloviny zkoumaných potravinářských výrobků výraznější rozdíly v kvalitě produktů prodávaných pod stejným názvem a stejnou značkou na Slovensku a v Rakousku. Malé rozdíly byly zjištěny u další třetiny výrobků. Novinářům to v pondělí řekla slovenská ministryně zemědělství Gabriela Matečná.

Slovenští potravinoví inspektoři koupili stejné potraviny ve Vídni a také v Bratislavě a v nedalekém Senci. Do srovnání zahrnuli 33 produktů, jako například výrobky z mléka, masa, dále nápoje či mraženou pizzu.

Pouze u šesti testovaných výrobků z Rakouska a Slovenska analýza nezjistila žádné rozdíly. Malé rozdíly inspektoři odhalili u dalších 11 produktů a značné rozdíly až u 16 výrobků. Podle výsledků testů je ve srovnání s Rakouskem na Slovensku například prodávána šunka s nižším obsahem masa a vyšším obsahem soli, dále rybí prsty s nižším podílem rybího masa a slazené nápoje s obsahem glukózo-fruktózového sirupu místo cukru. Na Slovensku byly kvalitnější než v Rakousku ze zkoumaných výrobků jen kešu ořechy.

Na horší jídlo ukázal i český test potravin:

Video  Diskriminace českých spotřebitelů: Méně masa v rybích prstech, slabší prášek na praní?  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

„Máme (v EU) jednotný trh. Vytváříme občany druhé kategorie. Slovenská republika se zasazuje o to, aby takovýto občan neexistoval. Chceme, aby pod stejnou značkou byl stejný obsah,“ řekla Matečná o rozdílném složení potravin. Na rozdílnou kvalitu potravin prodávaných v Rakousku a na Slovensku poukázal i první test, který před časem uskutečnily slovenské úřady.

Současná pravidla neumožňují trestat firmy za rozdílné složení výrobků prodávaných pod stejným názvem a značkou. Podle Matečné někteří výrobci již sjednotili recepturu. Jako příklad uvedla výrobce sušenek, jenž do východní Evropy dodával produkty s obsahem palmového oleje, který nově nahradí máslem.

Rozdílnou kvalitu potravin řešili politici v Blesk Volebním souboji 2017:

Video  „Lži. Blábolíte! Zhovadilost...“ 6 politiků se rozhádalo kvůli odpovědnosti za cenu mléka a šizeným výrobkům.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Z iniciativy české a slovenské vlády se příští týden uskuteční v Bratislavě spotřebitelský summit o dvojí kvalitě potravin, kterého se zúčastní kromě jiných premiéři čtyř evropských zemí či eurokomisařka Věra Jourová. Česko bude na schůzce zastupovat premiér Bohuslav Sobotka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kapka6 ( 2. října 2017 15:56 )

jj ti zapaďáci na nás po revoluci pěkně vyrýžovali. Tomu se říká dobře zaplacená revoluce!

Zobrazit celou diskusi