Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nobelovu cenu za lékařství získala trojice Američanů. Zkoumali biologické hodiny

Autor: Mii - 
2. října 2017
11:58

Za výzkum v oblasti chronobiologie, která za zabývá biologickými rytmy lidského těla, získali v pondělí letošní Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství tři Američané. Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash a Michael W. Young. Oznámil to stockholmský Karolinský institut.

Ocenění američtí vědci izolovali gen, který řídí běžný denní biologický rytmus. „Byli schopni nahlédnout do našich biologických hodin a vysvětlit jejich fungování,“ uvedl ve zdůvodnění Karolinský institut. „Jejich objevy vysvětlují, jak rostliny, živočichové a lidé přizpůsobují své biologické rytmy střídání dne a noci na zemi,“ dodal.

U lidí takzvaný cirkadiánní rytmus (o délce periody přibližně 24 hodin) ovlivňuje například spánek, chování, hladinu hormonů, tělesnou teplotu či metabolismus.

Na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství bylo letos nominováno 361 kandidátů.

Nově vyšší prémie o téměř tři miliony

Vyhlášením Nobelovy ceny za lékařství začal týden, během kterého bude rovněž ohlášena v úterý cena za fyziku, ve středu cena za chemii, ve čtvrtek za literaturu a v pátek za mír. Příští pondělí se pak svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za ekonomii.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie, která bude letos větší než obvykle: ještě loni byla každá kategorie dotována částkou osmi milionů švédských korun (21,6 milionu Kč), letos to je o milion švédských korun (2,7 milionu českých korun) více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince – cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

VIDEO: Zásadními objevy světové úrovně se mohou chlubit i čeští vědci. Vyvinuli slitinu titanu, která v lékařství výrazně pomůže

agfor ( 2. října 2017 14:03 )

Škoda, že nedávají Nobelovku za debilitu. Dostala by ji určitě Merkelová za úmyslné zničení Evropy.

Zobrazit celou diskusi