Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Většina aerolinií zrušila na výzvu Bagdádu lety do Kurdistánu. Premiér: Vyhladovět je nechceme

Autor: ČTK - 
29. září 2017
20:48

Většina zahraničních leteckých společností se podřídila požadavku irácké vlády a pozastavila spojení s Irbílem a Sulajmáníjí v kurdské části země. Mezinárodní letecké spojení s iráckým Kurdistánem bylo zastaveno od dnešních 18:00 místního času (17:00 SELČ). Centrální vláda to nařídila kvůli referendu, v němž Kurdové hlasovali o nezávislosti svého území. Irácký premiér Hajdar Abádí odmítl obvinění, že jeho vláda chce opatřením vyhladovět místní Kurdy.

Irácké ministerstvo obrany dnes mezitím oznámilo, že hodlá převzít kontrolu nad pozemními hraničními přechody ve spolupráci se sousedním Íránem a Tureckem. Kurdské úřady odmítly přechody uzavřít a kontrolu nad nimi předat ústřední vládě. Irácké bezpečnostní síly by je měly obsadit přesunem z íránské a turecké strany. Podle médií panují obavy, že dojde i na ozbrojený konflikt.

Chtěli odletět posledním spojem

Letiště v posledních hodinách zaznamenala zvýšený počet lidí, zejména zahraničních pracovníků, které ze země povolali jejich zaměstnavatelé. Tito lidé se snažili odletět posledním spojem, kterým to bylo možné. Ceny posledních letenek se kvůli zvýšené poptávce proto výrazně zvýšily. Německá Lufthansa a rakouské Austrian Airlines, které zajišťují intenzivní spojení velké kurdské diaspory v Německu a Rakousku s regionem, už oznámily, že zrušily plánované lety od víkendu.



Lufthansa létala do Irbílu dvakrát týdně, a to v úterý a v sobotu. Austrian Airlines, které spadají pod Lufthansu, měly podle agentury Reuters do tohoto města každodenní spoje.

Vzdušný prostor nad Irákem má pod kontrolou irácká vláda. Vnitrostátní lety, spojující Kurdistán s ostatními oblastmi Iráku, jsou nadále povoleny. Předpokládá se proto, že pasažéři směřující do Kurdistánu budou nyní cestovat s přestupem na bagdádském letišti. To se tak může v příštích dnech potýkat s nebývalým přílivem cestujících.

92 procent Kurdů chce nezávislost

Ředitel sulajmáníjského letiště Táhir Abdalláh uvedl, že letiště v Kurdistánu doposud zajišťovala 40 až 50 procent z celkové mezinárodní letecké přepravy Iráku.

Ředitelka irbílského letiště Talar Fáik Sálihová si postěžovala, že bagdádské úřady nevydaly jasné pokyny ohledně toho, jak jim mají zaměstnanci letiště předat správu nad areálem. Ústřední vládu obvinila, že jen trestá civilní obyvatele. Sálihová dodala, že opatření se netýká humanitárních, vojenských ani diplomatických spojů.

Premiér Abádí dnes také řekl, že účelem zákazu mezinárodních letů nebylo zabránit dovozu zásob do kurdských oblastí.

Kurdové se v pondělí v referendu vyslovili přesvědčivou většinou 92 procent hlasů pro nezávislost. Jejich vedení o tom chce začít jednat s vládou v Bagdádu, která však referendum označila za neústavní. Vyzvala Kurdy, aby jednali, ale nikoli na základě výsledku referenda, nýbrž podle zákonů daných ústavou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi