Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Madrid chce za každou cenu zastavit katalánské referendum o odtržení. Povolal policii

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. září 2017
15:00

Čtyři dny před sporným referendem o nezávislosti Katalánska se zvyšuje napětí mezi místními úřady ovládanými separatisty a španělskou vládou. Vedení katalánského policejního sboru se nechce podřídit příkazu Madridu, aby před nedělním referendem o nezávislosti místní policisté obsadili budovy, kde se má hlasování konat. Informují o tom španělská média.

Španělské centrální úřady převzaly za účelem znemožnění referenda kontrolu nad koordinací práce celostátní policie a katalánského sboru. Policisté dostali od prokuratury příkaz, aby nejpozději do soboty obsadili ta vzdělávací a občanská centra, u nichž se předpokládá, že by v nich Katalánci mohli volit.

Ředitel katalánské policie Pere Soler ale dnes na Twitteru reagoval slovy, že „hlavním posláním“ policie je „zajistit práva občanů, ne znemožňovat jejich výkon“. Představitelé téměř dvacetitisícového sboru známého v Katalánsku pod názvem Mossos d'Esquadra se podle médií obávají, že pokud znemožní lidem přístup do předpokládaných volebních místností, vyvolá to značné nepokoje. 

Katalánský ministr vnitra Joaquin Forn obvinil španělskou prokuraturu, že si přisvojuje pravomoci policie a příkazem o obsazení škol zapříčiní násilné reakce. Katalánská vláda se pokusila centrální převzetí kontroly nad místní policií napadnout soudní cestou, katalánský nejvyšší soud však dnes její podnět zamítl.

„Můžeme potvrdit, že v Katalánsku se neuskuteční platné referendum. Veškerá logistika hlasování byla rozložena,“ řekl ve středu reportérům představitel španělské vlády v Katalánsku Enric Millo. Odkazoval tím na skutečnost, že katalánská volební komise byla pod hrozbou pokuty rozpuštěna, hlasovací lístky zabaveny a nebude ani kde hlasovat, uvedla agentura Reuters.

Kvůli referendu za nezávislost vyšli Katalánci do ulic:

Centrální vláda v Madridu hlasování považuje za nelegální. V průběhu minulých týdnů podnikla řadu politických a zákonných opatření, aby mu zabránila. Ústavní soud na její žádost pozastavil platnost referenda. Madrid převzal kontrolu nad většinou katalánského rozpočtu a do Barcelony i dalších měst dorazily posily stovek policistů.

Přes veškerou snahu španělské vlády Katalánci stále trvají na tom, že hlasování proběhne. Premiér Carles Puigdemont svolal na čtvrtek schůzku katalánské bezpečnostní rady k přípravám nedělního hlasování, kde by se mělo řešit i to, zda se místní policie podřídí instrukcím prokuratury. Puigdemont obvinil španělského premiéra Mariana Rajoye z toho, že jeho jednání je nedemokratické. Puigdemont přirovnal chování španělských úřadů k represím doby generála Franca.

Premiér Rajoy se tento týden ve Washingtonu setkal se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem. „Jsem zkrátka pro jednotné Španělsko,“ řekl mimo jiné Trump novinářům při té příležitosti. „Myslím, že Katalánci by se neměli od Španělska odtrhnout. Bylo by to podle mě bláznivé,“ dodal.

Rajoy uvedl, že nepomýšlí na předčasné volby. Španělská média informovala, že španělský premiér kvůli plánovanému referendu zrušil svou cestu do Tallinnu, kde se tento pátek bude konat summit EU.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi