Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausova schovanka šokovala Němce. Syna po porodu dala na billboardy a chystá novou stranu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
27. září 2017
13:50

Kampaň vedla Frauke Petryová i krátce před porodem, když pak na svět přivedla syna Ferdinanda, neváhala se s ním vyfotit na předvolební billboardy. Kritička kancléřky Angely Merkelové však po volbách Němce překvapila. V Alternativě pro Německo (AfD), která se probojovala na stupně vítězů a brala v německých volbách bronz, skončila. I s manželem – europoslancem Markusem Pretzellem. A přemýšlí prý o vlastní straně.

V AfD to v poslední době vřelo. A opojení volebním úspěchem střídají nyní rozpaky. Předsedkyně a hlavní tvář strany Frauke Petryová v AfD končí. Stranu opouští poté, co nejprve odmítla být volební lídryní, na tiskovce po volbách pak sbalila své věci v jejím průběhu a demonstrativně odešla. Aby poté oznámila, že nebude ve frakci strany ve Spolkovém sněmu a nakonec ani v partaji samotné.

Vyvrcholily tak vnitřní spory Alternativy pro Německo. Petryová ve Spolkovém sněmu zasedne i tak - a spekuluje se, že založí novou stranu.

„Někteří němečtí pozorovatelé to vnímají tak, že Frauke Petryová byla zástupkyní jakéhosi realistického křídla v rámci AfD. Jejím cílem bylo vytvořit konzervativní stranu napravo od CDU/CSU, která by se postupem času, určitě ne v současné chvíli, mohla účastnit i vládní koalice,“ řekla Blesk.cz analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO).

Odchod ze scény: Frauke Petryová opustila předčasně tiskovku AfD. Odchod ze scény: Frauke Petryová opustila předčasně tiskovku AfD. | ČTK

„Snažila se stranu přivést na konstruktivní kurz, skutečně pracovat v zemských parlamentech a ukázat, že mohou být relevantní politickou silou. Ale to se jí ve straně nepodařilo prosadit a spíše se tam ke slovu dostalo křídlo, které sází vyloženě na protest, velmi razantní a nesmiřitelné vstupování do veřejné diskuze a zpochybňování demokratického systému jako celku,“ doplňuje česká odbornice.

Se synem na billboardech

Frauke Petryová přitom neváhala pro AfD obětovat ani část svého soukromí. Kampaně se účastnila i v pozdním těhotenství, po porodu se neváhala vyfotit se synem Ferdinandem na billboardy AfD v rámci kontroverzní kampaně proti migrantům. AfD razila heslo, že nové Němce si udělá sama, nepotřebuje uprchlíky.

Petryová příliš ze svého nasazení neubrala ani přes očekávání šťastné události. „Ani to tak nekomunikovala, že by se kvůli mateřství vzdávala politické kariéry. Naopak byla ochotna i volební kampaň vést ve vysokém stupni těhotenství a nechala se i vyfotit na předvolební plakáty se svým novorozeným synem. Myslím si, že to není tak, že by vnímala, že se tyto role vylučují a že by je nemohla zastávat obě dohromady,“ míní Lizcová.

Lídryně AfD Frauke Petryová po porodu: Syna Ferdinanda vtáhla do kampaně. Lídryně AfD Frauke Petryová po porodu: Syna Ferdinanda vtáhla do kampaně. | Profimedia.cz

Nakonec však Petryová AfD opouští. Společně se svým manželem Marcusem Pretzellem. O překvapení se jedná i proto, že AfD byla nejúspěšnější právě v Sasku, kde Petryová kandidovala. A do Spolkového sněmu se dostala přímo. Sasko bylo jedinou spolkovou zemí, kde AfD zvítězila – byť velmi těsně, o desetinu procentního bodu před koalicí CDU/CSU, jejíž hlavní tváří je Angela Merkelová.

Z protestu i přesvědčení

Celkové třetí místo v německých volbách se pak stalo notně propíraným. Kritici hovoří o radikálech ve sněmu, nebezpečím pro demokracii a historickém momentu.

„AfD je stranou, kterou mnozí němečtí voliči volili z protestu proti stávající politice velké koalice, ale řada lidí volila i z přesvědčení, že zastává správné politické názory. K AfD přešlo přibližně milion dosavadních voličů CDU/CSU, přibližně milion dosavadních nevoličů a přibližně stejný počet od stran SPD a Levice. Takže to složení voličů je velice pestré a velice pestrá je i samotná ta strana,“ říká Lizcová.

Lídryně AfD Frauke Petryová s manželem Marcusem Pretzellem Lídryně AfD Frauke Petryová s manželem Marcusem Pretzellem | Profimedia.cz

Do voleb stranu vedli coby lídři Alexander Gauland a Alice Weidelová, se kterou Petryová dlouhé měsíce vůbec nemluvila.

Právě s nimi jsou spojovány četné kontroverze. „Gauland je určitě člověkem, který sází na velice razantní rétoriku. Upoutává na sebe pozornost třeba tím, co řekl krátce před volbami, že by Německo mělo začít uznávat údajné hrdinské činy vojáků Wehrmachtu za druhé světové války. To je věc, která je zcela mimo mainstreamový německý diskurs a je to vědomá provokace, vědomá aktivita směřující k tomu, aby na sebe upoutal pozornost a vymezil se vůči establishmentu, který neustále kritizuje,“ upozorňuje česká expertka.  

Střílení do migrantů

„Paní Weidelová je trochu jiný případ. Nastoupila jako špičková kandidátka AfD poté, co Frauke Petryová tuto funkci odmítla. Ze začátku byla vnímána jako spíše sice razantní, ale nějakým způsobem občanská tvář stranami. Ale před volbami pronikl na veřejnost její e-mail z dřívější doby, ve kterém zastávala také dost problematické postoje na hraně rasismu a spikleneckých teorií,“ dodává Lizcová.

Ani Petryová však rozhodně není žádné „neviňátko“. Kontroverze vyvolala mj. loňským výrokem, že policisté musí bránit v případě ilegálního překročení hranic migrantů a „v případě nutnosti použít i střelnou zbraň“. „Žádný policista nechce střílet na uprchlíky, a já také ne, ale policie jim musí zabránit ve vstupu na německou půdu,“ varovala kritička migrační politiky kancléřky Merkelové. 

Frauke Petryová (vpravo) odešla z tiskovky své AfD předčasně. Vedle ní stojí lídryně Alice Weidelová. Frauke Petryová (vpravo) odešla z tiskovky své AfD předčasně. Vedle ní stojí lídryně Alice Weidelová. | Reuters

Vzniknou v Německu Modří?

Současné dění kolem AfD však vzbuzuje pochybnosti, zda se strana nebude rozpadat dál. Podobný případ zná i česká politika - jenže Tomia Okamuru z Úsvitu „vyštípali“, zatímco Petryová skončila dobrovolně kvůli údajné přílišné radikalizaci ve straně. Už v červenci si přitom zaregistrovala vlastní doménu www.dieblauen.de.

Bude právě tohle označení pro novou stranu Petryové? Její manžel Pretzell se nechal slyšet, že v Německu není žádná strana, která by skutečně dokázala prosadit politické změny. „A když žádná není, tak se musí... ano, nechte se překvapit, co máme v plánu,“ uvedl v televizi ZDF.

Klausova schovanka

Mezi podporovatele AfD a Frauke Petryové přitom v Česku patří i exprezident Václav Klaus, který v průběhu kampaně vystoupil na několika mítincích přímo v Německu. O Petryové se tak v minulosti mluvilo také jako o „Klausově schovance“.

„Exprezident Václav Klaus vnímá za nejdůležitější současné bojiště Evropy Německo, protože tamní vývoj je klíčový pro celou Evropu. Vzestup strany Alternativa pro Německo (AfD) považuje za mimořádný fenomén a protože sdílí řadu jejích názorů, rozhodl se aktivně zapojit do německé předvolební kampaně jako podporovatel AfD,“ uvedl Institut Václava Klause na svém profilu na Facebooku. 

Právě Petryová přitom byla jednou z těch, kdo Klausovi v medailonku na videu gratuloval k jeho 75. narozeninám, které oslavil na pražské Štvanici v areálu tenisových kurtů.

Václav Klaus a Frauke Petryová na mítinku AfD Václav Klaus a Frauke Petryová na mítinku AfD | Profimedia.cz

Komplikace pro Merkelovou

Německo teď čeká sestavování nové vládní koalice. Za vítěznou CDU/CSU se umístili sociální demokraté (SPD), kteří však ve vládě pokračovat nechtějí a přechází opozice. Kvůli vyhraněným názorům se s pravicovými radikály AfD se ve vládě nepočítá, stejně tak nikoli ani s Levicí (Die Linke). A tak se v Německu formuje „jamajská koalice“ – dle černé, zelené a žluté barvy možných kandidátů na vládnutí pod taktovkou Angely Merkelové, která je kancléřkou ji od listopadu 2005 a chystá se v této funkci pokračovat.

Pro Merkelovou však nastaly v Německu komplikace – ztráta procent i koaličního partnera. „Angela Merkelová sice volby s velkým náskokem vyhrála, ale vychází z nich oproti tomu předchozímu období oslabena, protože její strana ztratila přibližně 9 procent hlasů,“ říká Lizcová a dodává, že koalice CDU/CSU se Svobodnými a Zelenými je sice pravděpodobná, ale hledání kompromisu bude pro Merkelovou výjimečně krušné. „Bude to velice složité kvůli programovým rozporům mezi jednotlivými stranami i kvůli tomu, že ta kombinace je na spolkové úrovni nevyzkoušena,“ dodává analytička AMO.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi