Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hejno ptáků málem zabilo cestující letadla: Boeingu zničilo celý „čumák“

Autor: Mii - 
26. září 2017
21:30

Srážka letadla s hejnem ptáků může mít dramatické dopady. Ukazují to fotky, jež se objevily na sociální sítí Twitter v návaznosti na úterní střet Boeingu 737 se skupinou cestujícího ptactva v jihovýchodním Súdánu. Letadlo jen těsně uniklo totální zkáze, která by ohrozila život všech přítomných na palubě. Srážka letadel s ptáky je přitom nejčastější leteckou katastrofou.

Škodu utrpěl let J4341 aerolinek Badr Airlines, který mířil z města Ad Damazin v jihovýchodním Súdánu do hlavního města země Chartúmu. Hejno ptáků letadlu zcela zničilo předek, takže pilot byl nucen nouzově přistát. Nikomu se při incidentu nic nestalo, až na několik ptáků, jejichž ostatky zůstaly zaklíněny ve vnitřku letadla. 

Potíže letu Badr Airlines se udály jen několik týdnu poté, co letadlo British Airways muselo obrátit směr cesty a vrátit se na letiště Heathrow, jelikož motory letadla zachytily letícího ptáka a začaly hořet. Stejně tak zcela obsazený let Japan Airlines musel před několika dny přistát, protože srazil ptáka.

Podobné střety jsou běžné a patří mezi nejčastější potíže, se kterými se letecká doprava potýká. Například v Austrálii bylo mezi lety 2006 a 2015 místním úřadům nahlášeno 16 069 střetů letadel s ptáky. V USA kvůli takovýmto střetům zemřelo během posledních 20 let 24 osob, píše server News.co.au. 

VIDEO: Letadla pravidelně znepříjemňují život návštěvníkům karibské pláže:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi