Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Revoluční objev pro svět: Vědci mají protilátku, která zničí buňky HIV

Autor: var - 
5. října 2017
05:50

Vědci přišli s novou nadějí pro nakažené HIV. Mají protilátku, která by měla zničit až 99 procent kmenů HIV a zabránit infekci, která virus šíří. Látka útočí na tři kritické části viru, uvedl server BBC News.

Podle mezinárodní společnosti pro AIDS objev představuje přelomový zvrat. Testování na lidech začne v roce 2018, kdy se v praxi uvidí, jestli látka dokáže zabránit infekci.

Bojovat s virem HIV je obtížné, jelikož umí měnit svoji podobu. U pacienta se může objevit tolik variací-kmenů HIV, kolik kmenů chřipky se objeví na celém světě za jeden rok. Imunitní systém si s tím často nedokáže poradit. 

Vědci ale zjistili, že po několikaletém boji s infekcí si malé množství pacientů vytvořilo určité protilátky. Ty dokážou útočit na různé variace HIV, napadají totiž slabá místa, která mají kmeny společné. 

Vědci se tak nyní pokouší tři protilátky spojit do jedné silnější, která by mohla efektivněji zaútočit na virus. Podle lékaře a vědce Garyho Nabela by kombinace znamenala až 99procentní pokrytí protilátek. Testování na opicích potvrdilo, že žádná z protilátek se nerozvinula v infekci, která by rozšířila virus.

„Nové protilátky se zdají být daleko účinnější než ty přirozené. Jako lékařka v Africe cítím velkou potřebu, aby se protilátky co nejdříve začaly testovat na lidech,“ okomentovala objev profesorka Linda-Gail Bekkerová z Mezinárodní společnosti pro AIDS.l.

Podle šéfa Národního institutu alergií v USA Anthony Fauciho kombinace protilátek zaútočí na rozdílné části viru HIV, a může tak přispět ke zničení jeho obranyschopnosti.

Video  Lukáš se při nechráněném sexu nakazil virem HIV. „Můžu si za to sám.“  - Tomáš Polák, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi