Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Popírač holokaustu musí povinně navštívit „koncentráky“ a napsat o tom

Autor: base, ČTK - 
25. září 2017
23:30

Netradiční trest za výroky zlehčující nebo popírající holokaust dostal minulý týden bývalý belgický poslanec Laurent Louis. V následujících pěti letech musí každý rok navštívit jeden nacistický koncentrační tábor a posléze sepsat své dojmy. O rozhodnutí bruselského odvolacího soudu informoval web amerického deníku The New York Times s odkazem na belgická média.

Soud původně za propagaci nacismu Louisovi v roce 2015 udělil pokutu ve výši v přepočtu přes 440 tisíc korun a šestiměsíční podmínečný trest, ve středu však své rozhodnutí změnil.

„Zbývá mi už jen jít do vyhlazovacích táborů a napsat o tom,“ uvedl v oslavném sdělení na Facebooku Louis. „Soud bezpochyby uznal můj spisovatelský talent,“ dodal. Nejde přitom o první podobný úkaz v evropském soudnictví. V roce 2013 poslal maďarský soud muže na tři návštěvy Osvětimi.

Louis, který strávil čtyři roky v belgickém parlamentu a během svého působení na politické scéně prošel několika stranami, například napsal na svém blogu, že „holokaust vymysleli a financovali průkopníci sionismu“. V roce 2014 také dostal pokutu 50.000 eur (1,3 milionu korun) za to, že nazval belgického premiéra Elia di Rupa pedofilem.

Laurent Louis je obecně považován za šaška. Sjednocuje belgické politiky napříč spektrem v tom ohledu, že jej nikdo nebere vážně,“ komentoval rozsudek profesor politologie David Sinardet. Ne všichni komentátoři jsou však toho názoru, že jde o pouhé výkřiky jednoho blázna, a vyjadřují obavy z rostoucího antisemitismu v Evropě.

Případ rovněž dokládá odlišné přístupy justice v různých zemích ke krajně pravicovým výrokům. Belgie je jednou ze 14 zemí světa, ve kterých je nacistická rétorika nějakým způsobem postavena mimo zákon. K těm patří také Česká republika a Slovensko, přičemž podle webu památníku obětí holokaustu Jad vašem jsou zákony nejpřísnější v Německu a Rakousku.

„To je v ostrém kontrastu se Spojenými státy, kde je právo vyjadřovat krajně pravicové postoje, včetně neonacistických a těch o nadřazenosti bělochů, chráněno prvním dodatkem ústavy,“ napsal deník NY Times.

Podívejte se na video z Osvětimi:

Video  Touto branou vjížděly plné vagony a vyjížděly prázdné.  - Nedělní Blesk
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi