Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová ví, že rozděluje lidi. „Jsem optimistická,“ tvrdí o hledání partnerů

Autor: simao, ČTK - 
25. září 2017
16:12

Angela Merkelová coby vítěz německých voleb je už evergreen. Jenže Německo přesto může začít něco zcela nového. A to kvůli formování vládní koalice. Merkelová se nechala slyšet, že o ní chce jednat se Svobodnými, Zelenými, ale i sociálními demokraty, kteří již ohlásili odchod do opozice. Zvrátí kancléřka jejich názor? Zatím je prý optimistická a věří, že se řešení najde.

Merkelová stojí v čele vítěze německých voleb – koalice CDU/CSU. Druzí demokraté (SPD) už s ní vládnout nechtějí, ve vládě byli do teď coby slabší z partnerů a i proto jim ubyli voliči. Merkelová má dál kde brát – a nejčastěji se mluví o vzniku tzv. jamajské koalice. Jamajské kvůli barvám „černých“ Svobodných a Zelených, kteří by se „žlutou“ Merkelovou mohli společně vládnout Německu. Pokud překonají některé rozpory. 

Chci stabilní kabinet, hlásí Merkelová

Merkelová upozorňuje, že důležité je nyní vytvořit stabilní kabinet. Spekulace o předčasných volbách odmítla. Její neúspěšný vyzyvatel Martin Schulz (SPD) je přesvědčen, že vznikne trojkoalice. A trvá na tom, že SPD do vlády nepůjde. Navzdory tomu by však se sociálními demokraty Merkelová ráda zasedla k jednacímu stolu. „Jsem optimistická, že najdeme řešení,“ věří nyní Merkelová.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsme v lepší výsledek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Pozice Merkelové přitom není tentokrát tak komfortní. CDU/CSU dostala 33 procent hlasů – hůře dopadla jen při prvních parlamentních volbách v roce 1949. CDU prý dnes během jednání „střízlivě“ analyzovala důvody, proč ztratila 1,3 milionu voličů ve prospěch FDP a milion ve prospěch Alternativy pro Německo (AfD).

Prostřednictvím „dobré politiky a řešení problémů“ by Merkelová získala ráda voliče zpět. Přiznala, že si je vědoma, že polarizace společnosti souvisí i s její osobou. Přítomnost protiimigrační AfD v parlamentu podle ní ale německou migrační politiku neovlivní.

Schulz: Opožděná kritika?

Do Merkelové se dnes zostra pustil právě lídr SPD Martin Schulz. Němečtí komentátoři si ale všímají toho, že během kampaně tak vlastně nečinil. Schulz dnes o Merkelové prohlásil, že je špatná šéfka vlády a že je z velké části zodpovědná za stav demokracie v Německu. Její stranu označil za obsahově prázdnou.

Voliči podle Schulze ve volbách SPD pověřili, aby se stala „silnou opozicí“, která bude konstruktivní kritikou čelit nové vládě a zároveň bránit demokracii proti těm, kteří ji zpochybňují. SPD podle svého předsedy přijala porážku a nyní se bude soustředit na její zpracování a na regeneraci strany, aby se mohla v budoucnu stát opět vedoucí silou v zemi.

Kvůli bleskovému rozhodnutí odejít do opozičních lavic však kritizovaly sociální demokraty především menší strany, podle kterých se chce SPD zbavit zodpovědnosti. Podle předsedy strany Zelených Cema Özdemira je nezodpovědné, aby SPD nyní „prostě řekla, že jde do opozice a už s nikým nemluvila“. Rychlé rozhodnutí nejednat s CDU o pokračování velké koalice kritizoval už v neděli i šéf svobodných demokratů (FDP) Christian Lindner.

Česká expertka: Jamajská koalice jako jediné řešení

Vyjednávání mezi stranami o vzniku vlády budou velmi složitá, upozorňují i čeští odborníci. „Pokud skutečně sociální demokracie odejde do opozice, jamajská varianta zůstává jako jediná většinová koalice,“ říká Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodní otázky (AMO). 

„Musíme si uvědomit, že sestavování vlády bude velice složité z toho důvodu, že tam vlastně nebudou tři politické strany, ale čtyři, protože na CSU je třeba nahlížet jako na samostatnou politickou jednotku,“ upozornila.

Parťák Merkelové: Má koalice CDU/CSU budoucnost?

A právě ze sesterské strany Merkelové CDU zazněla dnes slova, která ohrozila plány Merkelové. Šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer dnes nakrátko otevřel debatu o tom, zda má jeho strana mít společnou frakci s CDU. Vedení CSU se ale nakonec podle německých médií postavilo za zachování společné frakce, kterou má s CDU od konce druhé světové války.

Vypovídá to však i o složitosti situace. Společná frakce je tématem, které za běžných okolností nikoho nenapadá otvírat. V minulosti se to stalo jen jednou, a to v listopadu 1976, kdy se tehdy čerstvě zvolení poslanci CSU rozhodli, že nebudou nadále součástí společného klubu. Už o několik týdnů později ale své rozhodnutí vzali zpět.

Touha vládnout

Co spojuje CDU a CSU, to přitom může pomoci i Merkelové. Jde o touhu podílet se na vládě. Politolog Daniel Marek z Univerzity Palackého v Olomouci připomíná, že mezi účastníky možné koalice jsou na jednu stranu velké programové rozdíly. „Nejsou to jen rozpory mezi FDP a Zelenými, ale i mezi CSU a Zelenými,“ upozornil.

Lizcová uvedla, že FDP a Zelení se neshodují například v otázce zdravotnictví, ekologické politiky nebo daní. „Bude velice složité vyjednat kompromis, aby byl přijatelný pro všechny strany a zároveň aby byl životaschopný k vládnutí. A i když se to Angele Merkelové podaří sestavit, bude záležet na tom, zda se podaří vládu udržet, zda se nerozpadne na nějakém tématu, které bude muset řešit,“ varovala.

Podle Marka však Merkelová, která je kancléřkou již od listopadu 2005, sestavit novou vládu dokáže. A potřebný kompromis najde. Pomoci by jí mohla právě i chuť Svobodných a Zelených vstoupit do vlády. Svobodní vládli s CDU/CSU do roku 2013, pak na čtyři roky ze Spolkového sněmu zcela vypadli. Zelení naposledy byli v kabinetu Gerharda Schrödera (SPD), který skončil v roce 2005 před nástupem Merkelové.

Juncker: Silnou německou vládu potřebujeme

K Německu se přitom upírají i zraky z Bruselu. Evropa v nynější složité světové situaci potřebuje více než kdy jindy silnou německou vládu schopnou aktivně utvářet budoucnost kontinentu, řekl dnes Merkelové šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. S kancléřkou mluvil po telefonu a blahopřál jí již ke čtvrtému volebnímu vítězství v řadě.

„Je třeba rozlišovat mezi těmi, kdo zpochybňují naše konkrétní politiky, od těch, kteří se snaží EU zničit,“ doplnil mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas, když reagoval na necelých 13 procent protiimigrační AfD, se kterou však v Německu nikdo vládnout nechce.

Juncker však dnes nehovořil pouze s Merkelovou. Volal si i se Schulzem, bývalým šéfem europarlamentu. A zalitoval propadu preferencí SPD. „Předseda s ním (se Schulzem) mluvil telefonicky. K přátelům je velmi loajální,“ dodal mluvčí. 

agfor ( 25. září 2017 19:00 )

Milka je optimistická - stále doufá, že na ni nějaký zoufalý uprdlík vleze.

Zobrazit celou diskusi