Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Papež je kacíř.“ František čelí kvůli rozvedeným katolíkům nařčení z hereze

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2017
22:40

Přes 60 kněží, teologů a akademiků obvinilo papeže Františka z kacířství. Důvodem je zvláště jeho otevřený postoj k rozvedeným a znovu sezdaným katolíkům. Svoje názory shrnul v roce 2016 v dokumentu Radost lásky, ve kterém promluvil o tom, že církev musí ukázat všem rozvedeným, že nejsou exkomunikováni z řad věřících.

Papež obdržel dopis, ve kterém je obviněn z propagace sedmi heretických postojů týkajících se manželství, morálního života a svátosti. Podle signatářů do církve František přinesl chaos a krizi. Dopis má celkem 25 stránek a má podobu Correctio filialis de haerebisibus propagatis (Nápravy šíření hereze). Naposledy byla tato forma žaloby proti papeži použita ve 14. stoletím.

Obvinění zatím podepsalo 62 církevních hodnostářů, Svatý otec ho obdržel již v srpnu. Mužům se nelíbí ani papežův obdiv k arcikacíři Martinu Lutherovi. To a modernismus jsou prý dvě věci, kterými František uvrhl církev do krize.

Otázky kardinálů a mlčení Vatikánu

Ohledně dokumentu Radost lásky papeži už v loňském roce napsali čtyři konzervativní a tradičně orientovaní kardinálové, dotazovali se na věci, které jim byly nejasné a které v nich budily pochybnosti. František neodpověděl ani na jeden z podnětů, mluvčí Vatikánů dokonce ani nereagoval na e-maily médií, která chtějí znát papežovu reakci.

Ani jeden ze 62 signatářů není kardinál, jako nejvýše postavený duchovní je uveden představený organizace, která nemá žádné legální místo v katolické církvi. Jedná se o biskupa Bernarda Felllayho z Kněžského bratrstva svatého Pia X. Mnozí z těch, kteří obvinění podepsali, jsou odpůrci modernizace v církvi. I přesto má dopis jistou hodnotu a svědčí o tom, že se mezi určitou vrstvou katolíků šíří obavy z budoucnosti církve. Akademici a nižší pastoři si myslí, že Svatý otec představuje nebezpečí pro věřící.

„Teologové a filozofové musí vysvětlit lidem pravé učení církve a napravit všechna nedorozumění a misinterpretace,“ řekl mluvčí signatářů Joseph Shaw z Oxfordské univerzity. Shaw také uvedl, že žádný z kardinálů, kteří loni vyjádřili své pochybnosti ohledně dokumentu Radost lásky, nepodepsal jejich dopis.

Zveřejnění Radosti lásky v dubnu loňského roku okamžitě vyvolalo kontroverzi, dokument totiž umožňoval to, aby rozvedení katolíci mohli ke svatému přijímání. Podle dosavadních tradic katolické církev k přijímání směli pouze svobodní, sezdaní nebo ti, jejichž sňatek byl anulován. Rozvedení nemohli až dosud přijímat svátost, protože porušili jedno z desatera přikázání, která jsou pro víru zásadní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Nezadat ( 26. září 2017 00:57 )

Nevím jak sluha satana se mohl stát papežem.2000 let odolávala církev peklu a teď poskok ďábla se usadil ve Vatikáně.Jestli ho hajzla neupálí,tak nás satanský islám zlikviduje.

Zobrazit celou diskusi