Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po hurikánu jsou v Karibiku bez vody a proudu. Clintonová žádá Trumpa: Konejte!

Autor: Darina Jíchová - 
25. září 2017
13:38

Portoriko po zásahu hurikánem Maria čelí krizi. Lidé na ostrově zůstali bez elektrického proudu, vody a telekomunikace. Technici tvrdí, že obnovení dodávek proudu může trvat déle než měsíc. Stále také hrozí protržení jedné z přehrad. Řádění hurikánu stálo život nejméně 13 lidí.  První dodávky jídla, vody a generátorů už dorazily do přístavu San Juan, který byl znovu otevřen. 

Tropická bouře, která se nyní pohybuje nad otevřenými vodami západního Atlantiku, způsobila rozsáhlé povodně a poničila značnou část budov. Federální agentura pro zvládání krize (FEMA) uvedla, že do Portorika přiveze několik satelitních telefonů, které by prozatím měly nahradit telefonní síť.

Spadlé stromy blokují dálnice, celé čtvrtě jsou zaplavené a mnoho lidí přšlo o střechu nad hlavou. Úřady navíc varují, že hrozí nebezpečí dalších záplav, pokud se protrhne přehrada na řece Guajataca. Národní meteorologická služba (CWS) vztáhla stav ohrožení na další dvě oblasti po proudu řeky.

Všem 70 tisícům obyvatel z postižených zón bylo doporučeno, aby opustili daná území. Guvernér Portorika Ricardo Rosello napsal na svém Twitteru, že se chystá k přehradě, aby posoudil závažnost situace. Rosello také zopakoval výzvu úřadů a požádal obyvatele, aby opustili své domovy.

Kolaps přehrady na Guajatace, která se nachází v severním cípu stejnojmenného jezera, začal podle meteorologů v pátek odpoledne. V sobotu byly oblasti Isabela a Quebradillas varovány před bleskovými záplavami, místním bylo doporučeno přesunout se na vyvýšená místa.

Rosselo označil hurikán Maria za ten nejhorší, který zasáhl zemi za poslední století. Tropická bouře klesla na třetí stupeň pětistupňové škály a síla větru je 185 kilometrů za hodinu. Podle posledních zpráv CWS se nyní nachází 1030 kilometrů od Severní Karolíny.

Prezident Trump je zatím doma, Clintonová a další senátoři žádají o pomoc

Prezident Trump slíbil, že navštíví zcela zdecimované Portoriko. Zatím svému slibu nedostál a na to poukázala i Hillary Clintonová. Bílý dům prohlásil, že prezidentova návštěva byla odložena kvůli značně poškozené infrastruktuře Portorika.

„Prezident Trump, ministr obrany Mattis a ministerstvo obrany by mělo do Portorika poslat námořnictvo s nemocniční lodí Comfort. Musíme něco udělat a pomoct našim občanům,“ napsla Clintonová na Twitteru.

Stanice CNN kontaktovala Bílý dům ohledně komentáře na příspěvek Clintonové, ale nedostalo se jí odpovědi. Pentagon do Portorika poslal elektromechanický prapor, který bude pomáhat s opravou elektrického vedení. S prosbou o pomoc se na prezidenta obrátili i floridští senátoři: republikán Marco Rubio a demokrat Bill Nelson. Do Karibiku už dorazilo 4 tisíce členů rezervních složek Armády Spojených států a téměř 2 tisíce z Národní gardy, uvedla FEMA.

Zobrazit celou diskusi