Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Slaví i syn českých emigrantů Petr Bystroň. Němci varují před spiklenci a radikály

Autor: ČTK, simao - 
25. září 2017
09:31

Po nedělních parlamentních volbách se do německého Spolkového sněmu dostal také syn českých emigrantů Petr Bystroň. Do poslaneckých lavic usedne coby zástupce protiimigrační a protiislámské strany Alternativa pro Německo (AfD), informoval dnes list Mittelbayerische Zeitung. Právě úspěchu AfD se obsáhle věnuje německý tisk. A po volbách píše o nebezpečí pro parlament.

Petr Bystroň, předseda zemské organizace AfD v Bavorsku, kandidoval do Spolkového sněmu ze čtvrtého místa bavorské zemské kandidátky. Protiimigrační strana v největší německé spolkové zemi, která sousedí s Českem, získala 12,4 procenta hlasů.

Politik s českými kořeny: Účet vystavený starým stranám

Tradičně dominantní Křesťanskosociální unie (CSU) dostala ve srovnání s volbami z roku 2013 o více než deset procentních bodů méně, a z voleb si tak odnesla jen 38,8 procenta voličských hlasů. Podle listu Süddeutsche Zeitung bavorské AfD vyšla strategie, kterou před volbami zvolila: útočit na vládní CSU a soustředit se na otázku migrace.

Sám Bystroň v neděli večer označil výsledky voleb za „účet vystavený starým stranám“. Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa z bývalého Československa v roce 1987. V čele bavorské AfD je od roku 2015.

Bystroň jednal s Ovčáčkem

Před časem se Bystroň dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává funkci civilní kontrarozvědky. Důvodem byl podle BfV fakt, že opakovaně vyjádřil podporu organizací Identitární hnutí Bavorsko (IBB), které podle kontrarozvědky „vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice“. Pochvalně se údajně vyjadřoval také o protiimigračním hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Loni v květnu Bystroně přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje „odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám.“ V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy.

Video  Studio Blesk se šéfem německé AfD Petrem Bystroněm  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Vzestup AfD: V Sasku nejsilnější stranou

Protiimigrační a protiislámská AfD se z volebního výsledku raduje. V Sasku se dokonce stala nejsilnější stranou, oznámila zemská volební komise. Ve spolkové zemi, která také sousedí s Českem, získala 27 procent hlasů. A na druhou příčku tak těsně odsunula Merkelové CDU. Sasko bylo přitom doposud považováno za baštu CDU. AfD vyhrála sice nejtěsnějším možným rozdílem o 0,1 procenta, i tak je to ale vítězství symbolické.

Podle agentury DPA dosáhla protiimigrační strana v Sasku nejlepšího výsledku ze všech spolkových zemí. AfD se v Sasku podařilo dokonce získat tři přímé poslanecké mandáty. Němci mají ve volbách dva hlasy – prvním volí přímo osobnost, druhým politickou stranu, potažmo lidi z její kandidátní listiny.

Podle drážďanského politologa Hanse Vorländera je výsledek parlamentních voleb v Sasku „ranou do tváře“ saské CDU, které předsedá zemský premiér Stanislaw Tillich.

Petryová nebude součástí frakce své strany

Do parlamentu tak míří i předsedkyně AfD Frauke Petryová, která právě v Sasku kandidovala. Volebním lídrům strany Alice Weidelové a Alexanderovi Gaulandovi, kteří jsou vnitrostranickými oponenty Petryové, se v jejich volebních obvodech přímý mandát získat nepodařilo.

To by podle mnohých mohlo opět posílit oslabenou pozici Petryové ve straně. Po oznámení odhadů už předsedkyně AfD oznámila, že výsledek hlasování je pro ni podnětem k přípravám na „změnu vlády v roce 2021“. Petryová však také uvedla, že nebude součástí frakce své strany ve Spolkovém sněmu. Opojení z volebního úspěchu tak střídají i rozpaky, hned po volbách se ukazují výrazné názorové rozdíly v AfD.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Tisk: Ochrana demokracie, nebezpečí pro parlament

O hořkém výsledku, historickém kroku zpátky nebo o nebezpečí pro parlament a o nutnosti ochrany demokracie píše po nedělních parlamentních volbách německý tisk. Velkou část komentářů věnuje právě třetímu místu AfD. „Nejvyšší dům německé demokracie ztrácí svoji nevinu: pryč jsou časy bez pravicových radikálů, kteří se v Německu zatím dokázali dostat jen do zemských sněmů. Německou demokracii je třeba znovu bránit. Musíme znovu více mluvit o hodnotě a opravdovosti demokracie, s argumenty místo agrese, se znalostmi místo vzteku, s respektem místo radikálnosti,“ konstatuje deník Mannheimer Morgen.

Podobně volby komentuje list Frankfurter Rundschau, podle něhož je Spolkový sněm v nebezpečí, že v něm budou mít prostor národovecká agenda a paranoidní spiklenecké teorie. „Tahle demokracie teď potřebuje naši vášeň, naši upřímnost, nekompromisní odpor proti jedu zprava,“ míní.

Obdobně výsledky hlasování, v němž AfD získala 12,6 procenta, hodnotí i další deníky. „Vstup AfD jako třetí nejsilnější strany do Spolkového sněmu je historický krok zpět pro německou společnost: hořký pro demokratickou kulturu. Je to úder vůči prvnímu článku ústavy, který chrání důstojnost všech lidí i uprchlíků,“ je přesvědčen list Süddeutsche Zeitung, který tak naráží na tvrdý postoj AfD vůči běžencům.

I když německé deníky věnují protestní straně hodně prostoru, je na většině titulních stránek předních listů fotografie vítězky voleb Angely Merkelové. Spolu s ní ale deníky píší o historických ztrátách CDU/CSU, která získala 33 procent hlasů, tedy o zhruba 8,5 procentních bodů méně než při posledních volbách. „Špatný výsledek CDU a CSU konzervativní unií těžko otřese, protože Angele Merkelové k další vládě zůstává jen spojenectví se Zelenými a FDP,“ píše list Westfälische Nachrichten. Řada deníků vyjadřuje přesvědčení, že propad dosavadních vládních stran je důsledkem posledních let, kdy v zemi vládla velká koalice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbg ( 25. září 2017 11:10 )

To je dobrý, český emigrant se dostal v Německu do parlamentu ve straně, která bojuje proti emigraci, to mě nejde na rozum, emigrant bojuje proti emigraci. Japonský emigrant Okamura, také bojuje proti emigraci!!!!

lump ( 25. září 2017 09:58 )

 To je dobrý, český emigrant se dostal v německu do parlamentu ve straně, která bojuje proti emigraci, to mě nejde na rozum, emigrant bojuje proti emigraci 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa