Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová nepochopila obavy Němců z migrace, uvádí průzkum. Z toho vytěžila AfD

Autor: mah, ČTK - 
24. září 2017
21:42

Angela Merkelová je ve funkci příliš dlouho a podcenila obavy Němců o bezpečnost. Podle průzkumu veřejnoprávní televize ARD jde o hlavní důvody, proč konzervativní unie CDU/CSU dostala nejméně hlasů od roku 1949. Otázka bezpečnosti naopak pomohla k úspěchu AfD, kterou v těchto ohledech hodnotí takřka polovina voličů. Merkelové vyčítají i to, že její vláda rozevřela nůžky mezi chudými a bohatými.

S názorem, že se za vlády CDU/CSU zvětšily rozdíly mezi bohatými a chudými, souhlasilo 69 procent voličů. Pětapadesát procent dotázaných vyjádřilo přesvědčení, že CDU v uprchlické politice zanedbala starosti lidí.

Názor, že 12 let Merkelové ve funkci je dost, má 51 procent Němců. Osmačtyřiceti procentům voličů vadilo to, že nevědí přesně, jaké je politické přesvědčení Merkelové.

Za výrazným poklesem CDU/CSU, která ve volbách získala necelých 33 procent hlasů, jsou podle všeho i spory obou sesterských stran. O tom, že k sobě už nepasují tak dobře jako dříve, je přesvědčeno 67 procent Němců.

Dalších 62 procent všech voličů i voličů CDU/CSU má za to, že konzervativní unii svým chováním vůči kancléřce poškodil šéf CSU a bavorský premiér Horst Seehofer. Ten ji dlouhé měsíce tvrdě kritizoval za uprchlickou politiku.

Pokud se potvrdí dosavadní prognózy, tak bude výsledek CDU/CSU nejhorším od prvních poválečných voleb v roce 1949, kdy získala 31 procent hlasů.

Video  První slova Angely Merkelové po volebním vítězství: Doufali jsme v o něco lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Skoro polovina Němců věří, že AfD rozumí jejich obavám lépe než Merkelová

Protiimigrační a protiislámská Alternativa pro Německo (AfD) podle téměř poloviny německých voličů lépe než ostatní strany pochopila, že už se řada lidí necítí bezpečně. Ukazuje to průzkum veřejného mínění pro televizi ARD. Z průzkumu pro televizi ZDF zase vyplývá, že protestní stranu volilo výrazně více mužů než žen.

O tom, že AfD lépe než ostatní rozumí bezpečnostním obavám Němců, je přesvědčeno 49 procent voličů. Více než třetina - 35 procent - považuje za dobré, že strana chce výrazně omezit příchod běženců.

Ještě o dva procentní body více voličů pak oceňuje snahu AfD omezit ve spolkové republice vliv islámu. Drtivá většina Němců - 86 procent - je zároveň přesvědčena o tom, že se strana, která bude ve Spolkovém sněmu třetí nejsilnější, nedostatečně distancuje od pravicově extremistických pozic.

Stovky lidí v Berlíně protestují proti AfD

Před Alternativou pro Německo i z tohoto důvodu dnes varovali i zástupci všech ostatních stran, které se dostaly do parlamentu. Proti straně také nyní v centru Berlína, kde má svou volební party, protestuje několik stovek lidí. Na demonstranty, kteří varují před nacismem, dohlíží policisté.

Protest nic nemění na tom, že Alternativa pro Německo dokázala podle pozorovatelů reagovat na nálady řady občanů. Její příznivci uvádějí, že pro ně při rozhodování byla velmi důležitá otázka boje proti terorismu (69 procent), boje proti kriminalitě (61 procent) a příchod uprchlíků (60 procent). Průzkum pro ZDF zase ukazuje, že pro AfD hlasovalo 16 procent mužů a devět procent žen. Celkem strana získala přes 13 procent hlasů.

AfD přitom podle analýzy televize ARD získala v dnešních volbách voliče všech ostatních parlamentních stran. Konzervativní unii CDU/CSU přetáhla Alternativa přes milion voličů, sociální demokracii asi půl milionu. Analýza televize ARD ukazuje rozdíly mezi počtem voličů, kteří mezi jednotlivými stranami přešli v obou směrech. Z CDU/CSU tak například k AfD přešlo o 1,07 milionu více voličů než opačným směrem. Výrazně AfD bodovala i u dalších stran. Od Levice takto získala 430 tisíc voličů, od svobodných demokratů (FDP) 50 tisíc a od Zelených 40 tisíc.

Opakem AfD byla v těchto volbách CDU/CSU, která ztratila 1,33 milionu hlasů ve prospěch FDP, 70 tisíc ve prospěch Levice, 50 tisíc ve prospěch Zelených a 20 tisíc ve prospěch SPD. 

Zobrazit celou diskusi