Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Už tu moc dlouho nebudou,“ prohlásil Trump o KLDR. Severokorejci protestují v ulicích

Autor: jer, ČTK - 
24. září 2017
20:41

„Rakeťák Kim“ i „král lhářů.“ Vůdci USA a KLDR si již několik týdnů vyměňují urážky a vyhrožují si jaderným úderem. Severokorejský ministr zahraničí v neděli na shromáždění OSN označil jaderný útok na USA za „nevyhnutelný“. Korejci zároveň uspořádali v Pchjongjangu manifestaci proti USA.

„Právě jsem slyšel ministra zahraničí KLDR mluvit v OSN. Pokud bude dále šířit myšlenky malého rakeťáka, už tu moc dlouho nebudou,“ napsal prezident USA Donald Trump na svém Twitteru.

Trump reagoval na projev severokorejského ministra Ri Jong-hona. Ten na Valném shromáždění OSN řekl, že Spojené státy budou pykat za urážky vůdce KLDR Kim Čong-una.

„Je marné doufat v šanci, že by KLDR byla otřesena a změnila postoj kvůli tvrdším sankcím nepřátelských sil,“ řekl Ri. Dodal, že urážky Donalda Trumpa jsou „nevratnou chybou, která činí nevyhnutelným zasažení USA severokorejskými raketami.“

„Přehlídka“ proti USA

V neděli v Pchjongjangu na Kim Ir-senově náměstí proběhla obří manifestace, které se účastnily desítky tisíc lidí. Demonstrace byla namířena proti USA, přednesené projevy byly plné výhrůžek. „Jakmile nám dá ctěný vůdce Kim Čong-un rozkaz, anihilujeme tu skupinu útočníků,“ řekl na manifestaci velitel rudých gard Ri Il-pe.

KLDR 3. září uskutečnila šestou jadernou zkoušku, odpálila při ní vodíkovou bombu. Opakovaně také testovala balistické rakety. Jako odpověď Spojené státy v sobotu podnikly přelet bombardérů nad severokorejským územím.

Ministr financí USA: Trump se chce válce vyhnout

Americký prezident Donald Trump se chce vyhnout jaderné válce proti KLDR a udělá vše, co je v jeho silách, aby takové situaci zabránil, řekl v neděli americký ministr financí Steve Mnuchin.

„Mohu vás ujistit, že prioritou číslo jedna je pro prezidenta bezpečnost Američanů a našich spojenců,“ řekl Mnuchin v rozhovoru pro televizi ABC. „Prezident se nechce ocitnout v jaderné válce a bude dělat vše, co je v jeho silách, aby tomu zabránil,“ dodal.

Trump na zasedání Valného shromáždění OSN označil severokorejský režim za zvrácený a obvinil ho z bezohledné snahy získat jaderné zbraně. Uvedl, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, Washington nebude mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

majojo ( 24. září 2017 21:48 )

Je možný, že tu u dlouho nebudou, ale my včetně Trumpa taky ne.

Zobrazit celou diskusi