Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová lovila hlasy voličů i jako tříletá, v čele vlády je dlouhých 12 let

Autor: zst - 
24. září 2017
15:41

Tříletá Angela Merkelová lákala ještě nekolik dnů před volbami voliče, aby jí odevzdali svůj hlas. Její Křesťansko-demokratická unie použila starou fotku k propagaci. Merkelová už odevzdala svůj hlas v parlamentních volbách a bude čekat, zda opět obhájí svůj post. Německou kancléřkou je bez přestávky od listopadu 2005.

Roztomilé dítko, sestřih „alá škopek“ i elegantní šedesátnice. To vše je Angela Merkelová, milovaná i nenáviděná první žena Německa. A západní evropské velmoci zřejmě povládne v klidu dál, na sociální demokraty měla podle průzkumů dostatečný náskok

Jejím největším soupeřem je bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz (SPD), i on poslal mezi lidi svoji fotku z dětství.

Oba nejžhavější kandidáti na německého kancléře už v nedělních parlamentních volbách odevzdali svůj hlas. Merkelová volila odpoledne v centru Berlína, její vyzyvatel Schulz už dopoledne v domovském Würselenu na západě země.

Když se ho novináři ptali, kolik hlasů jeho SPD dostane, odvětil: „Dost na to, abych se stal kancléřem.“ Předvolební průzkumy to ale viděly dost jinak. Sociální demokracie s podporou kolem 22 procent podle nich ztrácela zhruba 14 procentních bodů na CDU/CSU. Že to s jeho stranou nevypadá dobře, uznal ve volební místnosti ve středoněmeckém Goslaru i sociálnědemokratický ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Výrazně více důvodů k optimismu má kancléřka Merkelová, jejíž strana měla v průzkumech podporu kolem 36 procent. Žena, která v čele spolkové vlády stojí už 12 let, hlasovala za doprovodu svého manžela Joachima Sauera v centru metropole. Ani mlha a deštivé počasí neodradily desítky novinářů, aby ji při tom sledovaly. Kancléřka svou volbu nikterak nekomentovala.

Angelu Merkelovou do volební místnosti doprovodil její manžel Joachim Sauer. Angelu Merkelovou do volební místnosti doprovodil její manžel Joachim Sauer. | Reuters

Své hlasy už odevzdala i většina čelných představitelů menších stran, včetně Cema Özdemira ze strany Zelených, Dietmara Bartsche z Levice nebo Frauke Petryové z Alternativy pro Německo (AfD).

Řada politiků ještě v neděli oprávněné voliče vyzvala, aby skutečně přišli hlasovat. Učinil tak i prezident Frank-Walter Steinmeier. „Volební právo je občanské právo,“ uvedl Steinmeier v příspěvku v listu Bild am Sonntag. „Pro mě je v demokracii občanským právem nejvznešenějším. Jděte volit!“ apeloval.

Kdo nepřijde k volbám, nechá podle něj za sebe o budoucnosti země rozhodovat jiné. K účasti ve volbách jménem německé vlády na Twitteru vyzval také mluvčí kabinetu Steffen Seibert.

Odborníci očekávají, že by volební účast mohla být letos o něco vyšší než před čtyřmi lety díky mobilizačnímu efektu protiimigrační a protiislámské Alternativy pro Německo. Ta dokázala v uplynulých letech k zemským volbám přilákat řadu nevoličů, hodně lidí chce zase hlasovat proti AfD.

Při posledních volbách v roce 2013 přišlo 71,5 procenta oprávněných voličů, v roce 2009 to bylo zatím nejméně – 70,8 procenta. O poměrně vysoké volební účasti svědčí dosavadní zprávy z většiny regionů. Vyšší volební účast než před čtyřmi lety hlásí Hamburk, Mnichov nebo Stuttgart. V Postupimi se před volebními místnostmi tvoří fronty.

bubu60 ( 24. září 2017 17:51 )

Merkelová, bohužel Němce podvádí. Má úkol od světového vedení udělat z Německá chudou zemi (chudý člověk nemá čas ani prostředky na to , aby se bránil) Migranti nabourají sociální system Německa, který je jedním z nejštědřejších v Evropě, klekne zdravotnictví, školství i důchodový systém, protože oni tady nepřišli na robotu ale na plemeno. Ale volte si ji, je to správné, budete se mít jako my, ovce.

Zobrazit celou diskusi