Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ONLINE: Merkelová utrpěla vítězství, odpůrci uprchlíků bouří: „Poženeme je!“

Autor: simao, ČTK - 
24. září 2017
11:09

Německé volby vyhrála podle prvních odhadů CDU/CSU v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou se ziskem 32,5 procent. Sociální demokracie, kterou do boje vedl Martin Schulz, získala 20 procent. Na stupně vítězů se však dostala i protiimigrační Alternativa pro Německo se ziskem 13,5 procenta. Dění kolem německých voleb sledujeme online.

* Angela Merkelová byla opět horkou favoritkou německých voleb. V čele země je již 12 let - kancléřkou je od 22. listopadu 2005. Německé volby se jí přitom v čele koalice CDU/CSU podařilo vyhrát.

* Do volební místnosti Merkelovou doprovodil její manžel Joachim Sauer. Je druhým manželem Merkelové, tím prvním byl Ulrich Merkel, se kterým se rozvedla na počátku 80. let.

* Průzkumy nelhaly, druhé místo si udrželi sociální demokraté. Rival Merkelové, lídr SPD, bývalý knihkupec a někdejší šéf europarlamentu Martin Schulz odvolil dopoledne v domovském Würselenu.

* Merkelová je dcerou pastora. Vyrostla v NDR, v minulosti byla vědkyní, z východního Německa se podívala i do Prahy a později se stala političkou přezdívanou „Kohlovo děvčátko“. Negativní vliv na její popularitu měla v roce 2015 uprchlická krize, během které přišla její věta „Zvládneme to!“ (Wir schaffen das!). Její letitá strategie spočívá podle odborníků hlavně ve vyčkávání, mlčení a pokud možno udržování statu quo.

* Nabourat zvyklosti chce AfD. Podle Merkelové patří islám k Německu, podle AfD patří islám pouze k Merkelové. Uprchlíky ani muslimy v Německu nechtějí. Poženeme je a vezmeme si svou zemi zpátky, uvedl po oznámení odhadů výsledků volební lídr AfD Gauland.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

maruch ( 24. září 2017 18:29 )

Tady pomůže jedině" Sniper" jinak to nevidím. A němečtí voliči jsou totální magoři !

draco17 ( 24. září 2017 18:22 )

Ta svi...!!ještě Evropě zavaří...ted ty hajzly bude brát po milionech!!!!

agfor ( 24. září 2017 15:05 )

Během posledních let se Německo pokusilo minimálně 3x zničit Evropu. Až Milce Merkel se to podaří. jsou to teda oba ksichty. Ti se museli hledat sakra dlouho.

senil ( 24. září 2017 13:43 )

Merkelová je sice charakaterově deficitní ale velice šikovná politička. Důvod proč si zvolí Merkelovou spočívá v tom, že mainstreamové alternativy jsou ještě horší. SPD, Zelení a Linke jsou ještě víc doleva a radikálnější. FDP je stejná jako CDU/CSU a AFD je pro mnohé Němce stále příliš radikální. Také se Merkelové podařilo zlikvidovat ve své straně silné konkurenty. Takže si zvolí další čtyři roky multikulturního obohacení. http://www.epshark.cz/clanek/125/nemecko-cekaji-dalsi-ctyri-roky-proevropske-a-pro-mi gracni-politiky

Zobrazit celou diskusi