Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kritička islámu a Merkelové porodila a strana hlásá: „Migranti? Nové Němce si uděláme sami“

Autor: simao, ČTK - 
24. září 2017
05:20

Jsou proti migrantům a islámu. A spřádali smělé plány na sesazení kancléřky Angely Merkelové. Alternativu pro Německo do voleb nakonec možná poněkud překvapivě netáhla její lídryně Frauke Petryová. I když o překvapení šlo jen na první pohled. Kritička Merkelové v květnu porodila a má syna. Novopečená matka však své dítě neváhala vtáhnout do kampaně, při které AfD do Merkelové ostře šila. Mimo jiné kvůli uprchlíkům.

„Noví Němci? Uděláme si je sami,“ hlásá billboard protiimigrační Alternativy pro Německo, která je černým koněm německých voleb. AfD přitom dlouhodobě kritizuje německou kancléřku Angelu Merkelovou – jasnou volební favoritku – za otevřenou migrační politiku. A vpuštění migrantů v roce 2015 na německé území. AfD svou kampaň postavila i na údajné nutnosti plodit více „německých dětí, abychom se sami zachovali“.

Hláška o nových Němcích se přitom v kampani AfD objevila již dříve. A to i v souvislosti s těhotenstvím jejich lídryně Frauke Petryové, zarputilé kritičky Merkelové.

Novorozený syn na billboardech

Petryová totiž letos v květnu porodila syna. Z prvního manželství má již čtyři děti, v roce 2016 si vzala kolegu z AfD a europoslance Marcuse Pretzella. Syna Ferdinanda však neváhala Petryová vtáhnout i do německé kampaně. To když se objevil na billboardech AfD.

Lídryně AfD Frauke Petryová po porodu: Syna Ferdinanda vtáhla do kampaně. Lídryně AfD Frauke Petryová po porodu: Syna Ferdinanda vtáhla do kampaně. | Profimedia.cz

Frauke Petryová přitom odmítla jít do voleb jako hlavní kandidátka své strany. Tím pádem se vzdala i ambic ucházet se o kancléřský post. Spolupředsedu AfD Jörga Meuthena její rozhodnutí překvapilo, dopředu o něm prý netušil. Ani on se však nechtěl stát volebním lídrem.

Lídryně se syrskou uprchlicí na uklízení

A tak o volebních lídrech AfD rozhodl stranický sjezd. Pro místopředsedu strany Alexandera Gaulanda a čelnou kandidátku zemské organizace AfD v Bádensko-Württembersku Alici Weidelovou se v tajné volbě vyslovilo 67,7 procenta delegátů.

Dvojice lídrů AfD se však stala předmětem kontroverzí. Alice Weidelová podle týdeníku Zeit ve Švýcarsku zaměstnávala načerno pomocnici v domácnosti – shodou okolností migrantku. Gauland pak zase požaduje změnu vztahu Němců k nacistické minulosti.

Dvojice volebních lídrů AfD Weidelová a Gauland Dvojice volebních lídrů AfD Weidelová a Gauland | Reuters

U protiimigrační AfD přitom zaujala právě informace o Syřance v domácnosti Weidelové. Magazín Zeit uvedl, že Weidelová zaměstnávala bez smlouvy studentku a také jednu syrskou žadatelku o azyl. Lídryně AfD popřela, že by v její domácnosti pracovala syrská uprchlice, jde prý o její známou. Potvrdila, že zaměstnávala studentku, neporušila ale podle svého přesvědčení zákon, protože si žena nevydělala více než 750 švýcarských franků (17 tisíc korun) za rok.

Zeit ale nyní zveřejnil další údaje, z nichž vyplývá, že si studentka za svou asi roční práci v domácnosti Weidelové vydělala více než 750 švýcarských franků a tudíž mělo být její zaměstnání nahlášeno švýcarským úřadům.

Na stupních vítězů?

Bez Petryové v čele, zato s Weidelovou a Gaulandem začaly původně značně příznivé průzkumy pro AfD věštit horší výsledky. Přesto jde nadále o černého koně německých voleb. Který by se snadno mohl dostat na stupně vítězů za CDU/CSU Angely Merkelové a SPD v čele s bývalým šéfem europarlamentu Martinem Schulzem. 

Vítězství unie konzervativních stran CDU/CSU je podle průzkumů téměř jisté. Otázka je, nakolik AfD a další strany jako třeba Levice (Die Linke) koalici, kterou vede do volební vřavy Merkelová, oslabí. Boj o třetí místo je navíc zcela otevřený. Poslední průzkum přisoudil CDU/CSU 34 procent, SPD 22 procent, AfD 13 procent a Levici 11 procent, uvedla agentura INSA. Do volebních výsledků by také rádi promluvili Svobodní (FDP s devíti procenty dle průzkumu a Zelení s osmičkou na kontě). 

 

Hrobníci demokracie

„Bojujeme do poslední minuty,“ apeloval na závěr kampaně lídr sociálních demokratů Martin Schulz. Podle něj je přitom důležité, aby se podařilo zabránit úspěchu protiimigrační a protiislámské AfD. „Poprvé od roku 1945 hrozí, že se ve Spolkovém sněmu znovu chopí slova hrobníci demokracie,“ varoval.

Pro některé je AfD v Německu skutečně ostudná, nebezpečná a pravicově populistická, jiní ji však vnímají jako poslední šanci, jako stranu, která se nebojí pojmenovat věci skutečným jménem a nabídnout jasná řešení. „Jsem si jistý, že dosáhneme dvouciferného výsledku,“ uvedl jeden z kandidátů AfD Enrico Komning.

Zatímco Merkelová se Schulzem přešli téma uprchlické krize spíše diplomatickými frázemi a mlčením, AfD na něm postavila část své kampaně. Otázka uprchlické politiky však přesto v předvolební kampani většiny stran nebyla příliš vidět. Tedy až na demonstrace příznivců AfD proti Merkelové, na kterých se objevovala hesla jako „Merkelová musí pryč“, „Lhářka“, „Zrádkyně národa“, ale třeba také „Islám patří k Merkelové, ne k Německu“.

Uzavřít hranice, zakázat muslimské šátky

Rétorika AfD před volbami je přitom jednoznačná. Uzavření hranic, vyhošťování migrantů a zákaz muslimských šátků naslibovala během kampaně AfD, která chce také bojovat proti údajné německé politické oligarchii.

„Požadujeme vyhošťování kriminálních migrantů,“ uvedla již dříve šéfka AfD Frauke Petryová. Strana volá i po „okamžitém uzavření hranic k ukončení divoké masové imigrace“, slíbila také zrušit oprávnění pro stěhování rodinných příslušníků za uprchlíky.

Strana také podporuje všeobecný zákaz nošení muslimských šátků ve veřejných službách. Vyslovila se také pro zastavení výuky islámu na státních školách. „AfD nepřipustí, aby Německo kvůli špatně pochopené toleranci ztratilo svou kulturní tvář,“ uvádí stranický program.

Strana jako „vysavač“ nespokojených

„AfD je protestní strana, která je v zásadě proti celé vládní politice,“ uvádí politolog z univerzity v Erfurtu Andreas Anter. Podobně to vidí i jeho kolega z Düsseldorfu Stefan Marschall. „Tito protestní voliči byli před pár lety třeba u Pirátů, ještě předtím u Levice, a teď jsou u AfD,“ míní. Zároveň se AfD daří mobilizovat nevoliče a přívržence tradičních stran.

„AfD je jako vysavač, který přitahuje nespokojené ze všech ostatních stran,“ komentuje to Nico A. Siegel, šéf agentury pro výzkum veřejného mínění Infratest dimap. Pokles preferencí AfD však dle odborníků souvisí jednak s tím, že uprchlická politika už není tak silné téma jako loni, jednak s hlubokými rozpory uvnitř strany.

Snad nejlépe je charakterizuje vztah předsedkyně strany Frauke Petryové s dvojicí volebních lídrů Alexanderem Gaulandem a Alicí Weidelovou, kteří spolu už několik měsíců nemluví. V neposlední řadě podle pozorovatelů AfD u části voličů škodí radikální výroky některých straníků. Slova o „kancléřské diktátorce“ či „zbavování se“ politiků jiných stran jsou pro mnohé zřejmě příliš.

Kontrarozvědka sleduje členy AfD

Členové AfD jsou tak vnímáni i jako potenciální potížisté. Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére přitom těsně před volbami uvedl, že německá kontrarozvědka sleduje členy AfD, aby zjistila, zda na sebe moc ve straně nestrhávají extremisté s protiústavními cíli. Sdělil to serveru T-online.de. 

AfD je totiž podle ministra „vlkem v rouše beránčím“. „Celkově není strana AfD extremistická, takže ji úřad na ochranu ústavy jako celek sledovat nemůže,“ zdůraznil de Maiziére. V současnosti však podle ministra úřad zaznamenává všechny extremistické výroky z řad členů AfD, mimo jiné ze sociálních sítí, a vyhodnocuje je.

Brojí proti menšinám, obávají se kritici

Obavy z toho, že po nedělních volbách v parlamentu usedne pravicově populistická AfD, vyjádřila mimo jiné Ústřední rada Židů v Německu. Podle jejího předsedy Josefa Schustera je možné, že se strana v budoucnu obrátí i proti Židům. „Je to strana, která brojí proti menšinám,“ uvedl. V současnosti jsou touto menšinou muslimové, ale to se může změnit, dodal Schuster.

Znepokojení ze „vzteku a nenávisti“, které lze v současnosti pozorovat v ulicích především východní části Německa, dnes vyjádřil také předseda Spolkové centrály pro politické vzdělávání Thomas Krüger. „Můžeme jen doufat, že nebudeme ve volební den nepříjemně překvapeni,“ dodal. Postará se AfD o německé překvapení, či dokonce šok?

VIDEO: Šéfem bavorské AfD je německý politik s českým původem Petr Bystroň.

Video  Studio Blesk se šéfem německé AfD Petrem Bystroněm  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

baran ( 24. září 2017 11:33 )

fandim afd merklova je šmejd

prycsnima ( 24. září 2017 09:22 )

 Jalová Merkel nemůže unést ,že jiné německé ženy rodí.Merkelice má radši nadměrnou porodnost čmouďáků co budou vegetovat celoživotně na dávkách.

Zobrazit celou diskusi