Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Olympiáda na dostřel Kimových raket. „Bude to bezpečné,“ odmítá výbor přesun her

Autor: mah, ČTK - 
22. září 2017
21:20

Na Korejském poloostrově roste napětí. Blížící se zimní olympijské hry, které mají v únoru začít v jihokorejském Pchjongčchangu, ale nikdo nezpoochybňuje. Prohlásil to dnes Mezinárodní olympijský výbor. Napětí se navíc snaží zmírnit i americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Ten v rozhovoru pro americkou televizi ABC prohlásil, že bude pokračovat ve snaze vyřešit spory diplomaticky i navzdory ostré rétorice svého šéfa Donalda Trumpa vůči KLDR na půdě Valného shromáždění OSN.

Francouzská ministryně sportu Laura Flesselová ve čtvrtek prohlásila, že by francouzští sportovci nemuseli na olympiádu odjet, pokud by bezpečnostní riziko bylo příliš vysoké. A tyhle obavy nejsou ojedinělé. Hrozí, že Jihokorejcům kvůli raketám severokorejského diktátora Kim Čong-una vezmou olympiádu?

Olympiáda 80 kilometrů od hranic s KLDR

Situaci v regionu v poslední době vyhrotily severokorejské raketové testy. Americký prezident Donald Trump v úterním projevu k účastníkům Valného shromáždění OSN prohlásil, že pokud bude KLDR ohrožovat Spojené státy, ty nebudou mít jinou možnost, než Severní Koreu zcela zničit. Severní Korea v pátek uvedla, že může otestovat i vodíkovou bombu v Tichém oceánu.

Dějiště ZOH 2018 se přitom nachází pouhých 80 kilometrů od hranic s KLDR. A tak Mezinárodní olympijský výbor situaci na Korejském poloostrově bedlivě sleduje.

„Ochrana sportovců a bezpečnost obecně jsou pochopitelně prioritou MOV. Kvůli tomu jsme i v posledních několika dnech na zasedání Organizace spojených národů byli neustále v kontaktu s hlavami zainteresovaných států,“ řekl mluvčí MOV agentuře Reuters.

Přípravy na zimní olympiádu tak nadále pokračují podle plánu. „V žádné diskuzi nikdo nevyjádřil žádnou pochybnost o olympijských hrách 2018,“ prohlásil mluvčí.

Kromě Francouzů zatím nikdo další start svých sportovců v Koreji oficiálně nezpochybnil. Šéf MOV Thomas Bach o zajištění bezpečnosti při olympiádě ujišťoval představitele národních olympijských výborů minulý týden při zasedání v Limě.

„Těšíme se na bezpečné zimní olympijské hry,“ uvedl předseda Italského olympijského výboru Giovanni Malaga. Americký olympijský výbor spolupracuje s úřady na zajištění bezpečnosti své výpravy.

Tillerson: Kim je vystaven zkoušce

Také americký ministr zahraničí Rex Tillerson nyní označil růst napětí mezi USA a KLDR za výzvu. Nadále však chce pokračovat ve snaze vyřešit spor diplomatickou cestou. To i navzdory ostrým slovům, která na účet KLDR a diktátorovi Kimovi na Twitteru zopakoval prezident USA Donald Trump.

„Naše diplomatické snahy neoslabují, zároveň jsme vyhlásili nejsilnější hospodářské sankce proti Kim Čong-unovi. Je vystaven zkoušce a čelí hlasům, které se ozývají ze všech koutů světa,“ prohlásil Tillerson. Nedávné Trumpovo prohlášení, že Severní Koreu v případě ohrožení zcela zničí, svědčí podle ministra o tom, že odpovědnost za ochranu Američanů bere prezident velmi vážně.

Sám Trump dnes v obvyklé ranní sérii tweetů nevynechal nový osobní útok na Kim Čong-una, kterého v úterním projevu v OSN označil za „rakeťáka na sebevražedné misi“. Dnes šéf Bílého domu napsal, že Kim je „očividně šílenec, kterému nezáleží na strádání a zabíjení vlastního lidu“. Severokorejský vůdce bude podle prezidenta „vystaven zkoušce jako nikdy dříve“.

Americký ministr obchodu Wilbur Ross, který o víkendu míří do Číny, dnes v televizi CNBC pochválil Peking za údajné rozhodnutí zablokovat finanční transakce s KLDR. „Krok čínské centrální banky je důležitý sám o sobě, ale ještě důležitější je jako mocný signál Severní Koreji, že Čína ji už nepodporuje tak ochotně jako dříve,“ prohlásil Ross.

O údajném rozhodnutí čínských bank přerušit spolupráci se severokorejskými podniky informoval Trump ve čtvrtek. Podle amerických médií ale o takovém kroku zatím nejsou žádné důkazy. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí dnes dokonce Trumpovu informaci označil za nepravdivou.

Zobrazit celou diskusi