Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Orbán tvrdě: EU se chová jako inkvizice. A uprchlíky chtějí jen bývalí kolonialisté

Autor: ČTK, Mii - 
22. září 2017
19:41

Za inkvizici označil v pátek ve Varšavě výhrady Evropské komise k počínání polské vlády maďarský premiér Viktor Orbán. „Zpochybňování právního státu v Polsku má politický charakter. Vypadá úplně jako nějaká inkvizice,“ prohlásil Orbán poté, co se setkal s polskou premiérkou Beatou Szydlovou. Informovala o tom televize TVN 24. 

Orbán, jehož vláda je rovněž terčem kritiky Bruselu kvůli porušování některých demokratických principů, platí za spojence šéfa polské vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, s nímž se má v pátek ve Varšavě také sejít. Oba politici vystupují jako bojovníci proti přílišnému vměšování EU do záležitostí členských zemí.

Dění okolo Polska podle Orbána svědčí o nedostatku respektu. Výtky EK ohledně porušování zásad právního státu při soudní reformě v Polsku označil maďarský premiér za neopodstatněné. Ujistil také, že Maďarsko nikdy nebude v rámci EU souhlasit s postupem, který by mohl Polsko potrestat zbavením hlasovacích práv.

„My, Polsko a Maďarsko, společně říkáme: méně Bruselu, více národních států. Takovou chceme vidět Evropu v příštích dekádách,“ prohlásil Orbán. To je podle něj – spolu s odmítáním unijních kvót pro přerozdělování migrantů – důvod, proč Varšava a Budapešť čelí ústrkům. Na druhé straně jsou podle maďarského premiéra státy, které plně vsadily svou budoucnost na přistěhovalectví. Za typické pokládá, že jde o bývalé kolonialisty.

VIDEO: Uprchlické kvóty odmítá nadále i Česko. Sobotka k tomu v Bruselu řekl, že naše země pomáhá jinak:

Video  Sobotka v Bruselu dál odmítá kvóty. Česko pomáhá jinak, řekl  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 22. září 2017 21:10 )

Jak to, že Orbán umí argumentovat a Sobotka jen odhrkává ty své naučené fráze, jako flašinet. Proč západní státy vytvořila EU, když museli vědět, že každý člen nebude mít stejná práva? To není Únie, to je kolonialismus a okupace jinými prostředky. Největší formou útlaku je vydírání dotacemi a zbavení hlasovacího práva. Angela se to od Adolfa dobře naučila. Je však jiná doba a k anexi se užívají modernější prostředky. Bídu v třetím světě zavinily západní koloniální velmoci. Je od nich bezostyšná drzost, že máme platit za jejich zločiny.

Zobrazit celou diskusi