Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Poslanec nazval ministryni „barbínou“. Sexisto, odpověděla mu naštvaně

Autor: Darina Jíchová - 
21. září 2017
14:04

Političky jsou zvyklé čelit různým narážkám, veřejnost si často nebere servítky a tvrdí, že ženy v politice nemají co dělat. O to horší je, když posměch přijde i od kolegů. Poslanec a člen Konzervativní strany Kanady Gerry Ritz během debaty o změně podnebí o své kolegyni ministryni životního prostředí Catherine McKennové na Twitteru napsal, že je barbína. 

Jeho komentář spustil vlnu kritiky a komentářů, za McKennovou se postavili nejen její kolegové z Liberální strany, ale i její fanoušci. Ritz svůj příspěvek smazal a následně sdílel omluvu. Uvedl, že jeho poznámka nemá v politické debatě žádné místo a že ani v nejmenším nereflektuje postavení McKennové. Ke komentáři se uchýlil poté, co zjistil, že se Spojené státy rozhodly odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015. „Řekl to už někdo naší klimatické Barbie?“ napsal do debaty.

„Používáte taková sexistická označení, i když mluvíte se svou dcerou, matkou nebo sestrou?“ reagovala ihned McKennová. „Politika potřebuje ve svých řadách více žen, nemyslete si, že nás takové komentáře zastaví,“ dodala.

„Tohle nemá v kanadské politice místo,“ prohlásila předsedkyně Liberální strany Bardish Chaggerová. „Sexismus a šovinismus jsou nepřijatelné,“ přidala se k ní ministryně kanadského kulturního dědictví Mélanie Jolyová.

Ritz oznámil svůj odchod z politické scény. Mnozí si myslí, že jeho poznámka byl záměrný útok na McKennovou a ostatní ženy, které se momentálně nachází v kanadské vládě. Premiéru Trudeauovi se jako první povedlo sestavit alespoň částečně genderově vyrovnaný parlament. Z celkového počtu 338 poslanců je 88 žen. Konzervativní ministři změnu uvítali jen s nelibostí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi