Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dětské farmy a falešné papíry: Srí Lanka přiznala masivní obchody s novorozeňaty

Autor: Darina Jíchová - 
21. září 2017
12:44

Holandští dokumentaristé pomáhají odkrýt obchod s dětmi. Důkazy ukazují na to, že mnoho adoptovaných dětí původem ze Srí Lanky se do Evropy dostalo nelegálně. Jejich biologické matky navíc neměly ani tušení, co se s nimi stalo. Všechny údaje na adopčních papírech byly falešné. Srílanské úřady v dokumentu přiznaly, že během 80. let země obchodovala s dětmi. Do Evropy se tak prodalo přes 11 tisíc novorozeňat. 

Srílanský ministr zdravotnictví Rajitha Senaratne promluvil v holandském dokumentárním cyklu Zembla. Přislíbil, že pro děti zřídí databázi DNA, aby jim pomohl najít jejich biologické matky.

Zhruba čtyři tisíce dnes už dospělých lidí z evropských zemí jako Švédsko, Dánsko, Nizozemsko, Německo nebo Velká Británie si myslí, že pochází právě ze Srí Lanky. Jeden z nich Rowan van Veelan (27) řekl stanici BBC, že se počátkem tohoto roku vydal na Srí Lanku, aby našel ženu, která ho porodila. Veelan je členem nizozemské sociální sítě, která se pokouší dohledat biologické rodiče adoptovaných.

„Adoptované děti, jejich nové rodiny i rodičky dostaly mylné informace, což celý proces ztěžuje. Chceme vytvořit genetickou banku s DNA všech adoptovaných dětí, co jsou v Nizozemsku. Zjistíme pak, jestli třeba v zemi nemají sourozence a od toho se odpíchneme,“ vysvětlil Veelan.

„Do banky pak hodláme přidat i data z ostatních zemí, Švédka, Německa a Dánska,“ dodal. Holandské ministerstvo spravedlnosti potvrdilo, že dokumentaristé zkoumají obvinění o nelegálním obchodování s dětmi a falšování adopcí, vyšetřování má plnou podporu ministra Stefa Bloka.

Adopční dokumenty byly zfalšovány

Holandští dokumentaristé se o případ začali zajímat poté, co Rada pro trestní soudnictví nad mladistvými a jejich právní ochranou doporučila vládě v listopadu 2016, aby zvážila zákaz adopce ze zahraničí. Důvodem bylo neetické zacházení s lidmi a dětmi v zemích jejich původu.

Výzkumný pracovník kanálu Zembla Norbert Reinjens sdělil BBC, že objevili důkazy padělání adopčních dokumentů a rodných listů, falšována byla i jména dětí a jejich biologických rodičů. „Některá adopční centra najímala ženy, kterým platila za předstírání, že jsou biologické matky dětí,“ uvedl Reinjens

V dokumentu promlouvají i Srílančané, podle nich byli do obchodování s dětmi zapleteni i mnozí zaměstnanci porodnic. Spoustě prvorodičkám v nemocni ve městě Matugama na západě ostrova oznámili, že jejich děti zemřely při porodu, ve skutečnosti je ale prodali do Evropy, kde pak byly adoptovány.

Matky chtějí vědět, co se stalo s jejich dětmi

Zarážející počet matek z celé země přišel do pobřežního města Negombo, ženy pátrají po tom, co se stalo s jejich dětmi. Chtějí znát odpovědi. Doslechly se o skupině lidí, kteří se snaží najít zmizelé děti. Matky u sebe neměly skoro žádné adopční dokumenty. Jedna z nich přinesla fotku svého dítěte z roku 1989, ale to bylo tak všechno.

Rodička, která své dítě vědomě poskytla k adopci, při kontrole dokumentů zjistila, že všechny informace jsou zfalšované. Novorozeně adopčnímu centru předala najatá matka. Další z žen doznala, že se několikrát nechala najmout jako biologický rodič. Za jedno „vystoupení“ dostávala 600 korun, v té době prý zoufale potřebovala peníze.

S dokumentaristy se sešly pouze matky, při vyšetřování se neobjevil ani jeden otec. Většina z žen uvedla, že poskytly své děti k adopci právě proto, že je jejich muži opustili. Často se lze v novinách dočíst o šťastném setkání dítěte a jeho biologické matky, kdyby ovšem pravda o nelegálních adopcích vyšla najevo dříve, byl by z toho pořádný skandál.

Renuka Abeysingheová sdělila BBC, že o dceru přišla v roce 1992. „Ráda bych se s ní znovu setkala. Dala jsem ji k adopci, protože jsme byli chudí a neměli jsme na živobytí. Řekli mi, že ji poslali do Německa, ale to je jediná informace, kterou jsem obdržela.“

Paní Sirimavathiová se dítěte vzdala, protože byla svobodná matka. „Jsem sirotek, všichni moji příbuzní jsou v zahraničí, dítě bych neuživila. Neměla jsem ani kde bydlet. Plakala jsem, když jsem ji opouštěla. Stále je mi do pláče, když si na to vzpomenu. Nechci nic jiného, než ji znovu vidět,“ řekla.

Dětské farmy – továrny na děti

V roce 1987 Srí Lankou otřásl případ dětské farmy. Úřady odhalily organizaci, která držela ženy v nelidských podmínkách, rovněž našly na dvacet novorozeňat připravených k prodeji. Ženy se nacházely v úzkých kójích připomínajících vězeňské cely. Byly podvyživené a většina z nich potřebovala lékařskou péči. Na základě tohoto případu vláda na čas zakázala adopce.

Ministr zdravotnictví Senaratne popírá, že by věděli o tom, co se s dětmi děje. V rozhovoru se ale zavázal, že ustanoví speciální výbor, který se tím bude zabývat a pomůže lidem najít jejich rodiče. „Jedná se o porušování lidských práv dětí i rodin, kterým se to stalo. Beru na sebe plnou odpovědnost za vyšetřování,“ prohlásil Senaratne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karelka ( 21. září 2017 13:28 )

Když si někdo adoptuje dítě i bez papírů, řádně se o něj stará, tak přece nikdo proti tomu nic nemůže mít.Každý neni na ten byrokratický kolotoč při adopcích.....

Zobrazit celou diskusi