Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Nový film o Stalinovi dostal v Rusku stopku. Vyvolal by výtržnosti, tvrdí ministerstvo

Autor: Darina Jíchová - 
20. září 2017
19:50

Poradci ruského ministerstva kultury se nechali slyšet, že uvažují o zákazu černé komedie Stalinova smrt (The Death of Stalin), která vznikla na motivy stejnojmenného komiksu. Podle nich se jedná o západní provokaci, jejímž úkolem je destabilizovat Rusko. Úřady se obávají, že by promítání filmu mohl vést k násilným protestům, shodli se na tom téměř všichni představitelé ministerstva. 

Předseda Komise Veřejné komory pro kulturu Pavel Požigajlo uvedl, že film skotsko-italkého satirika Armanda Iannucciho je prvoplánová provokace namířená proti ruským komunistům. Požigajlo uvedl, že britsko-francouzská produkce je pravděpodobně součástí západního plánu, který chce podkopat ruskou společnost. Dodal, že ministerstvo odmítá pustit film do ruských kin, protože se bojí případných výtržností, které by mohl vyvolat.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že má plnou důvěru v jednání ministerstva kultury. Podle jeho slov jejich akce bude přiměřená a rozumná, pokud věří, že by distribuce filmu měla být zakázaná, mají k tomu pádné důvody. Jak napovídá název, komedie se odehrává ve dnech těsně po smrti sovětského diktátora Stalina v roce 1953.

Kromě Stalina se na scéně objevuje i Nikita Chruščov a Vjačeslav Molotov, významní představitelé Komunistické strany Sovětského svazu. Snímek popisuje, co se stalo po diktátorově smrti. Satiricky zpracované boje o moc na ruském ministerstvu vzbudily znechucení. Komunisté dodnes zůstávají jednou z nejpočetnějších politických stran Ruska. Po zhlédnutí filmu ho označili za odpornou blasfémii. V závislosti na jejich reakci se ministerstvo rozhodlo film stáhnout z programu kin. 

„Je to brak, na Západě vůbec nic nevědí!“

Mluvčí komunistické strany Alexandr Juščenko uvedl, že film je pokus o vyvolání nepokojů. „Natočili to cizinci, kteří nemají ani ponětí o naší historii. Měli bychom snad tenhle šílený filmový brak u nás promítat? Jistě, že ne!“ napsaly prokremelsky orientované noviny Vzgljad.

Za poslední roky, zvláště ve spojitosti s konflikty na Ukrajině a se Sýrií, Stalinova popularita v Rusku opět stoupla. V červnu bývalý diktátor s naprostým přehledem vyhrál anketu o největší osobnost v dějinách Ruska, druhé místo spolu pak sdíleli současný prezident Vladimír Putin a básník Alexandr Puškin.

Stalinova smrt není první film, který ministerstvo kultury nekompromisně zakázalo. Před několika měsíci byl stažen i historický snímek Matilda, který zobrazuje vztah posledního cara Mikuláše II. a baletky Matildy Kšesinské. Natalja Poklonská, ruská politička a poslankyně Státní Dumy, prohlásila, že film uráží věřící a ortodoxní církev, což je od roku 2013 v Rusku trestním činem. Jaká obvinění se vztáhnou na film Stalinova smrt, zatím není známé. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi